Zoek op land, regio of reis

×

Cursus kunstgeschiedenis onder leiding van drs. Ria Ophof...

Cursus Kunstgeschiedenis | 3 dagen | Nederland | 8-10 maart 2022

Drs. Ria Ophof neemt u gedurende dit arrangement mee op reis door de kunstgeschiedenis. Een compleet verzorgd arrangement in eigen land.

Vanaf 399,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 08/03/2022
O.B.V. 2 personen
Accommodaties
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Cursus kunstgeschiedenis | 3 dagen | Nederland | 8-10 maart 2022

Style in Travel Groepsreizen organiseert in samenwerking met drs. Ria Ophof een 3-daags arrangement kunstgeschiedenis. We verdiepen ons deze drie dagen in de geschiedenis van de kunst. Er wordt een viertal lezingen van ca. vier uur gegeven. Tijdens deze stoomcursus wordt er in grote lijnen een overzicht gegeven hoe de beeldhouwkunst, de architectuur en de schilderkunst zich vanaf de tijd van de Grieken, de Romeinen, de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok tot in de 21e eeuw hebben ontwikkeld. Deze ontwikkeling kan niet los gezien worden van de maatschappij, die immers de basis vormt voor alle cultuur. De lezingen worden daarom zoveel mogelijk tegen de achtergrond van het denken en de historische context van de tijd geplaatst. De cursus kunstgeschiedenis start met het thema ‘de Grieken tot en met de Middeleeuwen’. Verdeeld over de vier cursus sessies behandelen we de Grieken, de Romeinen, de renaissance, de barok en eindigen we bij de moderne kunst in de 21e eeuw. Enige voorstudie is vereist. Tijdens de cursus wordt het boek ‘Eeuwige Schoonheid’ van E.H. Gombrich als leidraad aangehouden. Dit boek werd voorgeschreven aan eerstejaars studenten kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden.

Drs. Ria Ophof studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en geeft met haar kunsthistorisch instituut 'Spieghel der Consten' academische overzichtscursussen, gebaseerd op het propedeuse examen van de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Arrangement in het kort

Dag 1: Cursus kunstgeschiedenis, deel 1
Dag 2: Cursus kunstgeschiedenis, deel 2
Dag 3: Cursus kunstgeschiedenis, deel 3

Inclusief

- Twee overnachtingen in Leeuwarden
- Twee keer ontbijt
- Drie lunches
- Twee diners à la chef
- Drie dagen cursus kunstgeschiedenis (4 sessies) door drs. Ria Ophof
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Uw vervoer naar Leeuwarden
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De drankjes gedurende de lunches en de diners
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- City taks, ter plaatse te betalen
- Het boek 'Eeuwige Schoonheid' van Gombrich, niet verplicht, wel aan te raden!
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Aankomst in Leeuwarden - eerste sessie van de cursus

U reist per eigen vervoer naar het hotel. We starten met een lunch in het hotel.
Aansluitend start de eerste sessie: Van de Grieken tot en met de middeleeuwen (1000 v.chr. tot 15e eeuw). De Europese cultuur vindt haar belangrijkste wortels in de Griekse en Romeinse beschaving. Deze invloed is tot op de dag van vandaag merkbaar in de politiek, wetenschap en de kunst. De geschiedenis van de Griekse beschaving laat men over het algemeen beginnen rond 1000 v.Chr. Vanaf de 7e v. Chr. worden de houten tempels vervangen door prachtige stenen tempels, zoals het Parthenon in Athene, gebouwd na de overwinning op de Perzen. Op het gebied van de beeldende kunst gold het principe van 'mimesis': imitatie van de natuur en dit is goed te zien in de prachtige Griekse beelden. De Romeinen nemen de cultuur van de Grieken over, inclusief de goden en breiden de architectuur uit. Er komt nu bijvoorbeeld beton en algemeen nut gaat meetellen: de thermen, de amfitheaters etc. Vanaf de 4e eeuw wordt het Christendom de officiële godsdienst en in deze vroeg christelijke periode worden er prachtige kerken gebouwd met schitterende mozaïeken. De middeleeuwen beginnen in West Europa na de val van het West-Romeinse Rijk in 476. De geestelijken krijgen de leiding na het vertrek van de Romeinen. Door het 2e gebod 'Gij zult U geen gesneden beeld maken' - men zou deze beelden als afgod kunnen gaan aanbidden - gaat het realisme echter verloren, maar de prachtige miniaturen waarin God geëerd wordt getuigen van diep geloof en schoonheid. De avond heeft u ter vrije besteding.

De lunch en het diner zijn vandaag inbegrepen.

Dag 2: Leeuwarden cursus, tweede en derde sessie

Ontbijt in uw hotel. Na het ontbijt beginnen we met de tweede sessie: de periode van de Laat gotiek t/m barok in Nederland (15e t/m 17 e eeuw).
De renaissance komt in de 15e eeuw. Men komt opnieuw in contact met de klassieke literatuur en de maatschappij kantelt terug naar een seculiere samenleving waarbij de kerk terugtreedt. De Renaissance, wedergeboorte van de profane maatschappij gebaseerd op het klassieke verleden, begint in Florence. Het individu wordt weer belangrijk. Zowel in de architectuur als in de beeldende kunst gaat men zich opnieuw baseren op de oudheid en 'Mimesis', imitatie van de natuur is wederom het doel. De kunstenaars, als genieën, gaan nu kunst scheppen geleid door een goddelijke inspiratie en bereiken in hun kunst een volmaakt evenwicht: Michelangelo, Rafael. De Barok in de 17e eeuw is een emotioneel vervolg op de strenge renaissance vormen. Mede onder invloed van de reformatie en de contra reformatie gaan alle vormen verlevendigd worden, bewegen, maar in de Nederlanden geldt dit niet. Daar is een koopmanscultuur en daar gaat de kunst zich loszingen van de officiële kunst. De traditionele opdrachtgevers als de adel en katholieke kerk ontbreken en de kunstenaars gaan noodgedwongen werken voor de vrije markt. De regenten vormen het mecenaat en die willen graag hun eigen wereld terugzien in de kunst. Er ontstaat hier een bijzonder unieke, authentieke en schijnbaar, realistische kunst. Schijnbaar, want ook hier moet de mens naar God geleid worden en door middel van symboliek, gebaseerd op de literatuur, weet iedere calvinist wat een deugdzaam leven is.

Na de lunch starten we met de 3e sessie: de barok in Italië t/m post impressionisme (17e eeuw t/m 19e eeuw)
In de 1750 wordt Pompeï opgegraven, iets wat diepe invloed heeft op de kunst. Weg met alle zwierige vormen en terug naar de strenge periode in de Oudheid. Onder invloed van de Verlichting in de 18e eeuw, met haar grote nadruk op de Ratio, komt als tegenreactie de Romantiek eind 18e eeuw waarbij juist gevoel en subjectiviteit belangrijk wordt. De Neo Stijlen komen op, maar als rond 1850 ook die periode is uitgewoed, komt er in Frankrijk opnieuw Realisme als stijl. Gevolgd door het Impressionisme in de 2e helft 19e eeuw, het realisme onder invloed van de zon waarbij de vormen worden afgebrokkeld. Intussen is de fotografie echter rond 1840 uitgevonden en de fotografie gaat nu het Realisme overnemen: geen geschilderde portretten meer maar fotolijstjes met foto's op het bureau. Na een crisis over het doel van de kunst gaat men zich concentreren op datgene dat overblijft, het innerlijk. Van Gogh met het Gevoel, hij leidt naar de Expressionisten. Cezanne met de Geest, hij leidt naar de Kubisten en Gauguin met de Fantasie en de Verbeelding, hij leidt naar de Surrealisten. Deze drie stromingen bepalen het kunstlandschap in de eerste helft van de 19e eeuw.

De lunch en het diner zijn vandaag inbegrepen.

Dag 3: Leeuwarden cursus, vierde sessie

Ontbijt in uw hotel. Na het ontbijt beginnen we met de laatste, vierde sessie: post impressionisme, expessionisme, kubisme en surrealisme tot heden (19e eeuw t/m 21 eeuw). Na aanvankelijk nog figuratief gewerkt te hebben komen er rond 1910 drie kunstenaars tot de belangrijkste verworvenheid van de 20 eeuw: de abstracte kunst: Kandinsky, Malevich en Mondriaan. De figuratie gaat verdwijnen. Na de Tweede Wereldoorlog gaat men echter steeds meer conceptuele kunst maken tot de stijlen helemaal worden opgegeven en de kunstenaar zelf gaat bepalen wat en hoe hij iets gaat maken, los van heersende opvattingen of stijlen. Minderheden als afro-Amerikanen claimen rechten door middel van hun kunst, men gaat taboes doorbreken, grenzen verleggen, zoals Damien Hirst van de Young British Artists met hun tentoonstelling 'Sensation' in 1997 in Londen. Maar als men denkt dat de oudheid geen inspiratiebron meer is, dan heeft men het mis. Aansluitend is er nog een uurtje tijd voor het beantwoorden van vragen. Aan het einde van de middag gaat u huiswaarts.
De lunch is vandaag inbegrepen.

Overnachtingen | 3-daagse cursus en lezing

• 2 nachten 4-sterrenhotel Fletcher Hotel Paleis Stadhoudelijk Hof - Leeuwarden

Vluchten

Deze reis wordt aangeboden op basis van eigen vervoer.

Culturele cursussen en lezingen

Onze culturele cursussen en lezingen binnen Nederland zijn bijzondere en op maat samengestelde programma’s, in samenwerking met echte (kunst)kenners. U verblijft, geheel verzorgd, op een prachtige locatie in Nederland.

Programma

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Deelnemers

De arrangement is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Verlenging in uw hotel in Leeuwarden

Indien gewenst kunt u het verblijf in Leeuwarden verlengen. Wij adviseren u bij reservering graag over de mogelijkheden.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.
Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Omdat wij u alle vrijheid bieden, is het voor ons vrijwel onmogelijk een routebeschrijving van plaats tot plaats te verstrekken. Er is ongelooflijk veel te zien, en voor ieder is er wat wils. Ons advies is dan ook: koop voor vertrek een goede wegenkaart of neem uw navigatiesysteem mee en schaf een uitgebreide reisgids aan om zo de mooiste plekjes te ontdekken.

Reisleiding

Drs. Ria Ophof

Drs. Ria Ophof studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en geeft met haar kunsthistorisch instituut 'Spieghel der Consten' academische overzichtscursussen, gebaseerd op het propedeuse examen van de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof

In een voormalig paleis, dat tot het jaar 1971 in bezit was van de Nederlandse Koninklijke familie, is het vier sterren Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof gevestigd. Het hotel bevindt zich in het centrum van de hoofdstad van de provincie Friesland. Vlakbij het hotel vindt u diverse musea, waaronder het Fries Museum. In de omgeving van het hotel zijn er diverse restaurants, bars en cafés aanwezig. Het hotel beschikt over een eigen restaurant, waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of diner. De hotelkamers, welke allen anders van oppervlakte en inrichting zijn, zijn voorzien van een gratis internetverbinding, een bureau, een waterkoker en een eigen badkamer. Hotelfaciliteiten: tuin, terras en een 24-uurs receptie.

Leeuwarden, de gastvrije stad...

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

Leeuwarden is de stralende hoofdstad van de provincie Friesland. De Friezen zijn dan ook maar wat trots op deze stad en niet onterecht! Niet voor niets werd Leeuwarden in 2018 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden biedt een gezellig oud centrum met vele musea en monumenten. In de stad vindt u paleizen, kerken, Stadhouderlijke graven en een stadspark. Vanwege de historische achtergrond dragen de straten, gebouwen en monumenten vaak namen die herinneren aan de vroegere relatie met het Koningshuis. Ook de liefhebbers van winkelen kunnen in deze stad hun hart ophalen in de boetiekjes en de grote(re) winkelketens. Leeuwarden is tevens de stad van de festivals, evenementen en gastronomie.

Laat u verrassen door Leeuwarden!

©2021 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips