Zoek op land, regio of reis

×

Museumroute Nederland onder leiding van drs. Ria Ophof...

Individuele thematische groepsreis | 6 dagen | Nederland | 22 - 27 november 2021

Maak kennis met de musea in eigen land! U reist per eigen vervoer naar het eerste hotel in Friesland en u verblijft aansluitend in een centraal gelegen hotel in Leeuwarden, Amsterdam en Maastricht. Drs. Ria Ophof verzorgt gedurende deze reis een drietal lezingen voorafgaand aan de musea bezoeken. Tijdens deze reis bezoekt u het Fries Museum, het Rijksmuseum en het Bonnefanten Museum. De lezingen en de bezoeken aan de musea maakt u in groepsverband, maar u heeft tevens met alle vrijheid voor een individuele invulling.

Vanaf 675,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 22/11/2021
O.B.V. 2 personen
Hotels
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Individuele thematsiche groepsreis | 6 dagen | Nederland | 22 - 27 november 2021

In samenwerking met drs. Ria Ophof heeft Style in Travel Groepsreizen een museumroute door Nederland samengesteld. Gedurende deze 6-daagse reis nemen we u mee naar een drietal musea binnen Nederland. U verblijft in centraal gelegen hotels in Leeuwarden, Amsterdam en Maastricht. Drs. Ria Ophof verzorgt gedurende deze reis een drietal lezingen voorafgaand aan de musea bezoeken. Tijdens deze reis bezoekt u het Fries museum, het Rijksmuseum en het Bonnefanten museum. Een bijzonder detail van deze reis is dat er in het najaar van 2021 de tentoonstelling ‘Icons’ , met topstukken uit de National Portrait Gallery in Londen in het Fries museum wordt tentoongesteld!

De lezingen en de bezoeken aan de musea maakt u in groepsverband, maar u heeft tevens met alle vrijheid voor een individuele invulling.

Drs. Ria Ophof studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en geeft met haar kunsthistorisch instituut 'Spieghel der Consten' academische overzichtscursussen, gebaseerd op het propedeuse examen van de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Route in het kort

Dag 1: Aankomst in uw hotel in Leeuwarden - lezing, Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof, 170 km (vanaf Utrecht)
Dag 2: Leeuwarden, bezoek aan het Fries Museum
Dag 3: Leeuwarden - Amsterdam, Hotel The Manor, 149 km
Dag 4: Amsterdam, bezoek aan het Rijksmuseum
Dag 5: Amsterdam - Maastricht, Designhotel, 211 km
Dag 6: Maastricht, bezoek Bonnefanten Museum, 180 km (naar Utrecht)

Indien gewenst kunnen wij uw verblijf verlengen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Inclusief

- Vijf overnachtingen in centraal gelegen 4*hotels, inclusief ontbijt
- City taks
- Begeleiding door drs. Ria Ophof
- Drie lezingen gedurende de reis
- Koffie en thee gedurende de lezingen
- Entree voor het Fries Museum
- Entree voor het Rijksmuseum
- Entree voor het Bonnefanten Museum
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Uw vervoer
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De lunches en diners
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Aankomst in Leeuwarden

Per eigen vervoer rijdt u naar het hotel in Leeuwarden. U start deze reis vanmiddag met een lezing over het Fries Museum welke wordt gegeven door drs. Ria Ophof.

Route: Utrecht - Leeuwarden, 170 km

Dag 2: Fries Museum, Leeuwarden

Ontbijt in het hotel. Aansluitend brengt u een bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden.

Het Fries Museum in Leeuwarden is behalve een streekmuseum ook een museum met een belangrijke schilderijen collectie wat het museum boeiend en uniek maakt. Naast de kennismaking met Friesland, hoe Friesland ontstaan is en wat typisch Fries is, zijn er werken van de 19e-eeuwse Alma Tadema. Hij werd geboren in Friesland en na zijn verhuizing naar Engeland is hij vooral beroemd geworden door zijn historische afbeeldingen van luxe en decadentie in het Romeinse Rijk. Ook zien we werken van Escher, geboren in Leeuwarden en bekend om zijn prenten waarin hij speelde met wiskundige principes.
Naast het beheren van de vaste collectie organiseert het museum ook bijzondere tentoonstellingen. Zo komt er in het najaar van 2021 de tentoonstelling ‘Icons’, met topstukken uit de National Portrait Gallery in Londen. Er komen schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van beroemde kunstenaars als Rubens en Anthony van Dijck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen, van Koningin Elizabeth I - met oogverblindende kleding en juwelen die haar rijkdom en gezag moeten symboliseren - en William Shakespeare tot Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van bijna honderd meesterwerken onderzoekt ‘Icons’ het complexe en fascinerende genre van de portretkunst. De diversiteit en sociale functie worden getoond aan de hand van thema’s als macht, roem, liefde en verlies. Dankzij een grote innovatie van het Engelse museum is de topcollectie voor een keer in het Fries Museum te zien.

Dag 3: Van Leeuwarden naar Amsterdam

Ontbijt in het hotel. U verlaat vanmorgen het hotel in Leeuwarden en rijdt naar Amsterdam. Vanmiddag staat er een tweede lezing op het programma betreffende uw bezoek morgen aan het Rijksmuseum. De avond heeft u ter vrije besteding. Het hotel bevindt zich op een fijne en centrale locatie in Amsterdam te midden van gezellige restaurants.

Route: Leeuwarden - Amsterdam, 149 km

Dag 4: Rijksmuseum, Amsterdam

Het Rijksmuseum bezit de grootste kunstcollectie van Nederland. Behalve de Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw heeft het museum ook Aziatische kunst, Italiaanse en Spaanse schilderkunst, porselein en poppenhuizen. Met name de grote meesters uit de 17e eeuw zijn hier vertegenwoordigd met werken van Rembrandt, Vermeer, Jacob van Ruijsdael en Frans Hals. De omvangrijke collecties zijn vooral ontstaan door schenkingen en stichtingen. Het museum moest in 1885 verhuizen naar de toenmalige rand van de stad. Het nieuwe gebouw is ontworpen door de architect Pierre Cuypers die ook het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. Het museum is sinds de verbouwing in 2013 weer zo veel mogelijk in de originele staat teruggebracht en tegelijkertijd werd de presentatie gewijzigd. Het is nu een reis door de Nederlandse (kunst)geschiedenis vanaf de middeleeuwen t/m de 20e eeuw. Schilderijen, zilver, porselein, meubels en andere voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis worden voor het eerst samen gepresenteerd. De geschiedenis is verweven met de kunstobjecten. We zien de huizen met hun interieurs van de 17e-eeuwse kooplieden, het mecenaat van die tijd, terug in de schilderijen. Denk maar aan Pieter de Hooch, Vermeer en vele anderen. Holland was Protestant en dat is te zien in de middeleeuwse gotische kerken die, ontdaan van hun schilderingen, door de Protestanten werden witgekalkt en weer opnieuw in gebruik werden genomen. Opvallend: u vindt hier niet de officiële barok maar een koopmansrealisme, dat uniek voor Nederland is en nergens anders wordt aangetroffen.

Dag 5: Van Amsterdam naar Maastricht

Na het ontbijt verlaat u het hotel en rijdt u naar Maastricht. U verblijft in het centraal gelegen Designhotel. Het hotel heeft een bijzonder interieur wat uitstekend aansluit bij het thema van deze reis. Vanmiddag staat er een voorbereidende lezing op het programma over uw bezoek aan het Bonnefanten Museum wat morgen op het programma staat. Geniet vanavond van de Limburgse gastvrijheid in deze heerlijke stad!

Route: Amsterdam - Maastricht, 211 km

Dag 6: Bonnefanten Museum, Maastricht

Uw laatste dag van deze bijzondere reis. U brengt vandaag een bezoek aan het Bonnefanten Museum.

U vindt in het museum een grote collectie middeleeuwse kunst. De middeleeuwen lopen van de 5e tot de 15e eeuw. Maar hoe moet je die oude kunst interpreteren? De Grieken hebben ons als ideaal het realisme meegegeven. In deze periode hebben echter de geestelijken de leiding en die voelen daar niets voor. Als mensen realistisch afgebeeld zouden worden dan zou men daar een afgod van kunnen maken en als God kunnen aanbidden. In de Bijbel staat immers het tweede gebod van Mozes 'Gij zult U geen gesneden beeld maken'. Dat realisme staat de geestelijkheid niet meer toe. Het gaat verdwijnen. De kunst wordt nu een ideeënkunst die de overwegend ongeletterde maatschappij moet tonen hoe zich deugdzaam te gedragen.

Maar niet alleen de middeleeuwse maar ook de renaissance kunst is in het museum mooi vertegenwoordigd. Men kantelt in de 15e eeuw terug naar een profane maatschappij gebaseerd op het gedachtengoed van de klassieken. Begonnen in Florence en sterk gestimuleerd door De Medici keert daarmee tegelijkertijd het oude ideaal van realisme in de kunst terug. Hoe krijgt dat vorm? Men vindt uit deze tijd grote meesters als de Duitse Lucas Cranach de Oude, uit de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden Pieter Brueghel de Jonge, Peter Rubens, Jan Van Goyen en vele anderen.

Ook de 19e en 20e eeuw is vertegenwoordigd in het museum, maar vooral de collectie kunst van na 1950 is prachtig. Die is sterk uitgebreid door bruiklenen en de aankoop van een belangrijke particuliere collectie. Cobra, minimal art, conceptuele kunst, het is er allemaal. De grote vraag is echter hoe je tegen kunst moet aankijken. Natuurlijk is er een esthetisch aspect maar er is meer. Hoe kun je de tijd in het schilderij terugvinden, want de maatschappij maakt niet alleen de literatuur en de muziek maar ook de beeldende kunst. Zolang alles nog herkenbaar is, heb je houvast maar wat als dat in de 20e eeuw gaat verdwijnen? Wanneer kwam de abstracte kunst en wat wil die kunst uitdrukken? Wat betekent conceptuele kunst? Wat als de stijlen worden opgegeven en de kunstenaars zelf gaan bepalen wat de onderwerpen zijn, zoals Damien Hirst van de Young British Artists met hun tentoonstelling 'Sensation' in 1997 in Londen. Van zijn hand was er een haai op sterk water. Het houvast lijkt verloren. De enige manier om dit op te lossen is om er samen heen te gaan en te gaan kijken, natuurlijk voorafgegaan door ons er eerst in te verdiepen.

Na afloop van dit bezoek reist u op eigen gelegenheid terug naar huis.

Route: Maastricht - Utrecht, 180 km

Overnachtingen | 6-daagse individueel thematische groepsreis

• 2 nachten 4-sterrenhotel Paleis Stadhoudelijk Hof, Leeuwarden
• 2 nachten 4-sterrenhotel The Manor, Amsterdam
• 1 nacht 4-sterrenhotel Designhotel, Maastricht

Vanafprijzen

De genoemde vanafprijzen zijn, indien een vlucht opgenomen is in de reis, afhankelijk van de gekozen vertrekdatum, luchthaven en onder voorbehoud van wijzigingen van het vluchttarief gedurende het boekingsproces.

Individuele thematische groepsreis

Reizen in groepsverband met voldoende tijd voor individuele plannen!

Deze reis is gebaseerd op het individuele thematische groepsarrangementen concept: U reist per eigen vervoer naar de locatie, waar u kennis maakt met de ervaren reisleiding. Gedurende de reis staan er thematische lezingen en/of workshops en excursies op het programma. Daarnaast is er tijdens deze reizen voldoende vrije tijd voor een individueel plan. U reist in groepsverband, maar u heeft alle vrijheid voor een individuele invulling.

Programma

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.
Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Omdat wij u alle vrijheid bieden, is het voor ons vrijwel onmogelijk een routebeschrijving van plaats tot plaats te verstrekken. Er is ongelooflijk veel te zien, en voor ieder is er wat wils. Ons advies is dan ook: koop voor vertrek een goede wegenkaart of neem uw navigatiesysteem mee en schaf een uitgebreide reisgids aan om zo de mooiste plekjes te ontdekken.

Reisleiding

Ria Ophof

De reis staat onder leiding van drs. Ria Ophof. Ria studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en geeft met haar kunsthistorisch instituut 'Spieghel der Consten' academische overzichtscursussen, gebaseerd op het propedeuse examen van de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof

In een voormalig paleis, dat tot het jaar 1971 in bezit was van de Nederlandse Koninklijke familie, is het vier sterren Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof gevestigd. Het hotel bevindt zich in het centrum van de hoofdstad van de provincie Friesland. Vlakbij het hotel vindt u diverse musea, waaronder het Fries Museum. In de omgeving van het hotel zijn er diverse restaurants, bars en cafés aanwezig. Het hotel beschikt over een eigen restaurant, waar u kunt genieten van een heerlijke lunch of diner. De hotelkamers, welke allen anders van oppervlakte en inrichting zijn, zijn voorzien van een gratis internetverbinding, een bureau, een waterkoker en een eigen badkamer. Hotelfaciliteiten: tuin, terras en een 24-uurs receptie.

The Manor Amsterdam

In hotel The Manor Amsterdam wordt de monumentale buitengevel gecombineerd met een trendy Italiaans geïnspireerd interieur. Hier kunt u ontspannen in de gemeenschappelijke tuin en heeft u toegang tot gratis WiFi. De kamers zijn uitgerust met bedden met een unieke foto bij het hoofdeinde en beschikken over een flatscreen-tv. Sommige kamers hebben hoge plafonds. Voor een lekker kopje koffie kunt u terecht bij de loungebar en hier kunt u ’s avonds genieten van een heerlijke cocktail.

Designhotel Maastricht

Het Designhotel is gelegen in het centrum van Maastricht. Het hotel ligt op 150 meter van het Centraal Station en het Bonnefantenmuseum ligt op 10 minuten loopafstand. Alle kamers van dit designhotel hebben een unieke inrichting en zijn voorzien van een eigen badkamer en een flatscreen-tv. In het gebouw kunt u gebruik maken van gratis WiFi en het fitnesscentrum.

Ontdek prachtig Nederland...

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

Wanneer u aan Nederland denkt, dan denkt u al snel aan windmolens, klompen en kaas, maar Nederland heeft veel meer te bieden. Geniet van een strandwandeling langs de kust, ervaar de gastvrijheid van Limburg, ontspan in een van de prachtige natuurgebieden, zoals de Veluwe of rondom de Friese Meren, of bezoek een van de vele musea die Nederland te bieden heeft. Iedere provincie in Nederland is uniek op zijn eigen manier. Laat u betoveren door dit kleine maar veelzijdige kikkerlandje!

©2021 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips