Zoek op land, regio of reis

×

Polen, de metropolen Warschau en Gdansk onder leiding van Jeroen Kuiper...

Culturele reis | 8 dagen | Polen | 02 - 09 april 2022 & 11-18 juni 2022

Maak kennis met twee boeiende Poolse metropolen: Warschau & Gdansk. We beginnen de reis in Warschau, de dynamische Poolse hoofdstad, en reizen vervolgens naar de voormalige Hanzestad en de plek waar de Tweede Wereldoorlog begon: Gdansk. Tijdens deze reis besteden we aandacht aan het intensieve verleden van Polen maar ook aan de snel veranderende politieke actualiteit in dit land.

Vanaf 1685,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 11/06/2022
O.B.V. 2 personen
Accommodaties
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Culturele groepsreis | 8 dagen | Polen | 02 - 09 april 2022 & 11-18 juni 2022

De reis met vertrek in de maand april is volgeboekt. Extra datum: 11 juni 2022!

Warschau, een saaie stad in het voormalige grijze Oostblok? Niets is minder waar. Het is tegenwoordig één van de meest bruisende steden van Europa. Daar is een lange weg aan voorafgegaan want weinig steden werden zo zwaar door de Tweede Wereldoorlog getroffen als Warschau. In een enorme krachtsinspanning bouwden de overlevenden na de oorlog de stad weer op. Vandaag de dag is Warschau met haar twee miljoen inwoners booming, en schieten de wolkenkrabbers de grond uit. De stad heeft zelfs als doel, de `hoogste stad` van de EU te worden. Al wandelend door de stad kijken we naar de verschillende stedenbouwkundige ontwikkelingen en naar de sporen die de geschiedenis heeft achtergelaten in het straatbeeld.

Onze volgende bestemming is Gdansk. In het verleden ontwikkelde deze stad aan de Oostzee zich door de handel met andere Hanzesteden tot een florerende, liberale stad. Er woonden Duitsers, Polen en Joden maar ook vele Hollanders die allen hun invloed achter lieten op de architectuur. Toen de `freie Stadt Danzig` aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door de nazi`s werd aangevallen, werd de stad in puin gelegd en na de oorlog compleet opnieuw opgebouwd en door een geheel nieuwe bevolking bewoond. In de jaren tachtig ontstond hier op de legendarische Leninwerf onder leiding van Lech Walesa de vakbond Solidariteit die het begin van het einde van het communisme in Oost-Europa inluidde.
Behalve de stad Gdansk zelf bezoeken we schiereiland Westerplatte, het voormalig concentratiekamp Stutthof, de zustersteden Sopot en Gdynia, de imponerende kruisridderburcht in Malbork en het Europees solidariteitscentrum.

De gids gedurende deze reis is journalist en Polenkenner Jeroen Kuiper. Voor zijn boek 'Polen, geen land van fietsers en vegetariërs', reisde hij naar de uithoeken van zijn geliefde Polen en interviewde hij vele politici, museumdirecteuren, milieu-activisten en rechtsradicalen. Ter plekke komen ook nog andere specialisten aan het woord.

Beliën en Van Tol stadsverkenningen

Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met Beliën en van Tol stadsverkenningen. Zij zijn verantwoordelijk voor het inhoudelijke programma van deze reis.

Lezingen

In maart worden er drie colleges over de snel veranderende actualiteit in Polen gegeven. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het kopje 'aanvullende informatie'.

Route in het kort

Dag 1: Vlucht, transfer en aankomst in uw hotel in Warschau
Dag 2: Warschau
Dag 3: Warschau
Dag 4: Warschau - Gdansk
Dag 6: Gdansk
Dag 6: Stutthof en Zulawy
Dag 7: Sopot en de havenstad Gdynia
Dag 8: Transfer - vlucht naar Amsterdam

Inclusief

- Vlucht Amsterdam-Warschau/Gdansk-Amsterdam, inclusief bagage
- Zeven overnachtingen op basis van logies en ontbijt
- Transport gedurende de reis en drie dagtochten
- Reisbegeleiding door gids Jeroen Kuiper
- Entreegelden gedurende de excursies
- Programmaboek
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De lunches en diners gedurende de reis
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- City taks, ter plaatse te betalen
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Vlucht en aankomst in Warschau

Rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Warschau. Transfer naar uw hotel. Na de check-in volgt er een wandeling door de historische oude binnenstad van Warschau. Deze stad werd na de Tweede Wereldoorlog aan de hand van oude tekeningen, prenten en schilderijen van de Italiaanse meester Canaletto herbouwd en staat inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst. We wandelen langs de oude koningsweg door de Krakowskie Przedmiescie en bekijken de majestueuze bruggen over de rivier de Wijssel.

Dag 2: Joods Warschau & Arbeiderswijk Praga

Ontbijt in het hotel.
Vanmorgen houden we ons bezig met het rijke Joodse verleden van Warschau. Voor de Tweede Wereldoorlog woonden hier honderdduizenden Joden. We bezoeken de voormalige Joodse wijk, bekijken de Umschlagplatz waarvandaan de Joden naar vernietigingskamp Treblinka werden afgevoerd, we horen verhalen over Joodse helden, zien de plek waar de wanhopige opstand tegen de nazi`s in het Joodse ghetto plaatsvond en nog veel meer.
Vanmiddag bezoeken we op de oostelijke oever van de Wijssel de arbeiderswijk Praga. Na de oorlog was Praga een wijk van arbeiders, werklozen, dronkaards en kleine criminelen; een plek waar men liever niet kwam. Sinds de aanleg van een nieuwe metrolijn en door de toegenomen druk op de woningmarkt is Praga sinds enkele jaren zeer populair. De wijk wordt in hoog tempo gegentrificeerd en lijkt door hipsters te worden overgenomen. We bekijken deze fascinerende, zich extreem snel veranderende wijk tijdens een uitvoerige wandeling.

Dag 3: De moderne metropool Warschau

Ontbijt in het hotel.
Vandaag beginnen we de dag met een gesprek met een jonge, Engelssprekende journalist uit Warschau, die tot voor kort voor de Poolse publieke omroep werkte, maar na politieke druk zijn positie opgeven moest. Onze gesprekspartner is zeer goed op de hoogte van de politieke actualiteit in Polen.
Rond het middaguur bezoeken we de Hala Gwardii en de Hala Mirowka, twee markthallen, waarvan er één tot een hippe food market is omgebouwd. Aansluitend bezoeken we het spectaculaire uitzichtplatform van het Paleis van Cultuur en Wetenschappen in de binnenstad. Het gebouw, in de jaren vijftig door Stalin aan de jonge socialistische volksrepubliek Polen 'geschonken', was met haar 244 meter lange tijd het hoogste gebouw van Polen. We kijken uit over de stad en gaan in op de plannen die er zijn voor Warschau om de hoogte in te gaan.

Dag 4: Reisdag naar Gdansk, bezoek aan ridderburcht Malbork

Ontbijt in het hotel.
Deze dag reizen we met onze eigen bus van Warschau over nieuwe, met EU-geld aangelegde snelwegen naar het ruim 400 kilometer noordelijker gelegen Gdansk. Onderweg bezoeken we het plaatsje Malbork. Hier bouwde de Duitse Ridderorde in de middeleeuwen de grootste ridderburcht binnen heel Europa. Ondanks zware beschadigingen in de Tweede Wereldoorlog is nergens in Europa een vergelijkbaar imponerende burcht te zien. We besteden aandacht aan de rol van de kruisridders, de middeleeuwse kruistochten naar het Heilige Land, de strijd tussen Duitsers, Polen en Litouwers in dit deel van Europa en de kerstening van het volk in vroeger tijden. Tegen de avond komen we aan in Gdansk.

Dag 5: Gdansk - de historische binnenstad en Westerplatte

Ontbijt in het hotel.
We beginnen onze ontdekkingstocht door Gdansk met een wandeling door de historische binnenstad. Hier vinden we veel gelijkenissen met Amsterdam, vanwege de ligging van de stad aan het water en de invloed van Hollandse architect op de burgerhuizen die hier in de middeleeuwen werden gebouwd. Uiteraard bezichtigen we ook de beroemde middeleeuwse houten havenkraan.

Vanmiddag reizen we per boot vanuit het stadscentrum naar de Westerplatte, de plek waar tijdens het Interbellum een Pools bataljon gevestigd was dat op 1 september 1939 door de Duitsers werd aangevallen. Bij het monument gaan we in op de catastrofale uitwerkingen van de Tweede Wereldoorlog op Gdansk. Vervolgens bezoeken we het recentelijk geopende en spectaculaire, maar ook omstreden museum ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Dag 6: Concentratiekamp Stutthof & Hollandse invloeden in Zulawy

Ontbijt in het hotel.
We reizen per bus naar het voormalige concentratiekamp Stutthof, gelegen op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Gdansk. In Stutthof zijn vele barakken, gaskamers en crematieruimtes uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven.

Op de terugreis rijden we door het laagland ten zuiden van Gdansk. Deze regio heet Zulawy. In de middeleeuwen trokken hier Nederlanders naartoe, de Mennonieten, op de vlucht voor geloofsvervolging in de Nederlanden. Hier, in het mondingsgebied van de Wijssel, bouwden ze dijken, legden ze vruchtbare grond droog en stichtten ze boerenhoven. Er zijn nog enkele sporen van de 'Hollendry' in het landschap te zien.

Dag 7: De mondaine badplaats Sopot & havenstad Gdynia

Ontbijt in het hotel.
Gdansk, Sopot en Gdynia worden ook wel Trójmiasto genoemd, de 'drie-stad'. Terwijl Gdansk de historisch belangrijkste stad is geldt het in het midden gelegen Sopot als het mondaine centrum van de Trómiasto. Hier bevindt zicht de langste houten zeebrug langs de gehele Oostzee waar we een wandeling maken om even flink uit te waaien. The 'rich and famous' gaan uit in Sopot of bezitten hier onroerend goed.
Vervolgens bezoeken we het tijdens het interbellum door de Duitsers aangelegde Gotenhafen, vandaag de dag Gdynia. Deze jonge en moderne havenstad geldt, evenals Tel Aviv, als een belangrijk centrum van de Bauhaus-stijl. In de haven bezoeken we het fascinerende museum voor emigratie waar ons wordt uitgelegd hoe een eeuw geleden arme Oost-Europeanen vanaf hier per schip naar de Nieuwe Wereld vertrokken, op zoek naar een betere toekomst.

Dag 8: Gdansk - terug naar Nederland

Ontbijt in het hotel.
Vanmorgen bezoeken we het Europejski Centrum Solidarnosci, oftewel het Europese Solidariteitscentrum. Het centrum bevindt zich op het terrein waar vroeger de Leninwerf was. Vanaf het dak van het centrum hebben we een fantastisch uitzicht over de stilstaande en langzaam wegroestende havenkranen. Ook bezoeken we hier het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de decemberopstand in 1970 in Gdansk toen ongeveer 40 arbeiders om het leven kwamen bij demonstraties tegen het communistische regime.
Aan het einde van de middag vliegen we rechtstreeks terug naar Amsterdam.

Overnachtingen | 8-daagse cultuur reis

3 nachten, 4* Hotel Mercure Warschau Centrum - Warschau
4 nachten, 5* Hotel Gdansk Boutique Hotel - Gdansk

Vluchten

Deze reis wordt aangeboden inclusief vluchten vanuit Amsterdam, uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappij KLM, inclusief:
-1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
-1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
-Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

-Ruimbagage, 23 kilo

Culturele groepsreis

Onze culturele groepsreizen zijn bijzondere en op maat samengestelde programma’s, waarbij inhoud en bijzondere ontmoetingen centraal staan. Deze reizen worden begeleid door reisleiding, welke reeds jaren lang ervaring heeft in het begeleiden van reizen naar het buitenland. Door hun specialisatie geven zij de reis net dat stukje meerwaarde.

Op groepsreis met Style in Travel

Style in Travel Groepsreizen heeft de keuze gemaakt om bij onze groepsreizen (op inschrijving) een vaccinatieplicht in te stellen voor deelnemers en reisleiders. Tijdens (bus)excursies, lunches/diners en lokale bezoeken kan het zijn dat er een vaccinatie- of testplicht geldt vanuit onze partners. Dit stelt ons organisatorisch voor te grote uitdagingen en heeft ons doen besluiten tijdelijk alleen gevaccineerde deelnemers toe te laten op de groepsreizen op inschrijving. Wij hopen dat deze verplichting tijdelijk is en gedurende het seizoen misschien versoepeld kan worden.

Tijdens onze (groeps)reizen houden we ons aan de Nederlandse coronavoorschriften. Zijn de voorschriften op de bestemming in het buitenland strenger? Dan houden we ons aan de striktere regels.

Vanafprijzen

De genoemde vanafprijzen zijn, indien een vlucht opgenomen is in de reis, afhankelijk van de gekozen vertrekdatum, luchthaven en onder voorbehoud van wijzigingen van het vluchttarief gedurende het boekingsproces.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Lezingen

De ontwikkelingen die in Oost-Europa gaande zijn, houden de gemoederen flink bezig. In maart organiseren we drie colleges over de snel veranderende actualiteit in Polen. Aan het woord komen drie specialisten die elk een ander aspect belichten om de huidige positie van Polen in Europa beter te begrijpen.

Programma
> Woensdag 9 maart: Waar ligt Polen? Veranderende landsgrenzen door de eeuwen heen
Christian Noack, universitair docent Oost-Europese studies UvA
(NB Dit college wordt gegeven in het Engels, vragen en discussie zijn in het Nederlands)

> Woensdag 16 maart: Polen op zoek naar zijn identiteit. De rol van nationalisme en religie
Pieter van Os, journalist NRC Handelsblad, auteur van o.a. Liever dier dan mens

> Woensdag 23 maart: Polen en de Europese Unie
Jeroen Kuiper, journalist en auteur van o.a. Polen, geen land van fietsers en vegetariërs

Locatie & tijd
De colleges zijn op woensdagen van 10:00-11:30 uur. De locatie krijgt u door bij de bevestiging.

Kosten
€ 45 / € 15 (studenten)

Voor het aanmelden van de lezingen of voor vragen kunt u contact opnemen via de mail: info@stadsverkenningen.nl

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Ga goed verzekerd op reis!
Wij adviseren alle reizigers om een goede reisbagage- en ongevallenverzekering af te sluiten. Style in Travel werkt samen met Allianz Global Assistance Verzekeringen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Heeft u vragen over de Style in Travel groepsreis?
Neemt u dan contact met ons op via info@styleintravel.nl - tel 020 428 05 55

Reisleiding

Jeroen Kuiper

Gedurende deze reis wordt u begeleid door drs Jeroen Kuiper.
Jeroen Kuiper, woonachtig in Berlijn, studeerde sociale geografie en journalistiek aan de universiteiten in Utrecht en Lódz. Hij was correspondent voor onder andere De Pers, Nieuwe Revu, De Groene Amsterdammer, Intermediair en het Duitse Freitag. Voor zijn boek 'Polen, geen land van fietsers en vegetariërs' reisde hij naar de uithoeken van zijn geliefde Polen en interviewde vele politici, museumdirecteuren, milieu-activisten en rechtsradicalen om een antwoord te vinden op de vraag waarom Polen hard op weg is een illiberale democratie te worden.

Hotel Mercure Warschau Centrum

Hotel Mercure Warsaw is gunstig gelegen in het stadscentrum op steenworp afstand van verschillende bezienswaardigheden zoals het bekende Paleis van Cultuur en wetenschappen. Ook de oude binnenstad bevindt zich op loopafstand van het hotel. Het 4-sterren hotel is onlangs geheel gerenoveerd, heeft een eigen restaurant en ligt goed ten opzicht van het openbaar vervoer.

Hotel Gdansk

Boutique Hotel Gdansk is een vijfsterren hotel met een pittoreske ligging aan de historische jachthaven van Gdansk. Het hotel biedt 96 comfortabele kamers met zicht op de oude stad of op de haven. Het hotel heeft tevens een spa, een eigen restaurant en een eigen bierbrouwerij.

Verrassend Polen...

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

Warschau is tegenwoordig één van de meest bruisende steden van Europa. Daar is een lange weg aan voorafgegaan want weinig steden werden zo zwaar door de Tweede Wereldoorlog getroffen als Warschau. Gdansk, gelegen aan de Oostzee, ontwikkelde zich door de handel met andere Hanzesteden tot een florerende, liberale stad. Er woonden Duitsers, Polen, Joden maar ook vele Hollanders die allen hun invloed achter lieten op de architectuur.

©2021 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips