Zoek op land, regio of reis

×

Madrid, de stad waar kunst nooit slaapt onder leiding van kunsthistoricus Marjolijn van Delft en Flip Schornak van der Waag...

Culturele reis | 5 dagen | Spanje | 24-28 mei 2022

Kunsthistoricus Marjolijn van Delft en docent en ervaren reisleider Flip Schornack van der Waag nemen u mee naar Madrid, de stad waar kunst nooit slaapt!

Vanaf 969,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 24/05/2022
O.B.V. 2 personen
Accommodaties
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Culturele groepsreis | 5 dagen |Spanje | 24 - 28 mei 2022

Madrid, de bruisende hoofdstad van Spanje!
Maak kennis met een aantal hoogtepunten van deze stad. De meeste bezienswaardigheden zijn te voet of met de metro gemakkelijk en snel te bereiken. Op loopafstand van elkaar staat in de Kunstdriehoek een uitzonderlijk aantal musea van wereldklasse: het Prado bezit naast de grootste collectie Spaanse kunst ter wereld - Velázquez, Goya - ook werken van Jeroen Bosch en Titiaan. In het Thyssen-Bornemisza museum kan men op een prachtige wijze de ontwikkeling van de kunst vanaf de 14e eeuw volgen en het Reina Sofía museum toont een ongeëvenaarde verzameling moderne en ook hedendaagse kunst. Wie graag buiten de gebaande kunstpaden gaat, ontdekt in de minder bekende, intieme musea onverwachte juweeltjes; het Sorolla, het Lázaro Galdiano en het Ermita de la Florida zijn slechts het topje van de kunstijsberg!

De reis wordt begeleid door kunsthistoricus Marjolijn van Delft en docent en ervaren reisleider Flip Schornack van der Waag.

Route in het kort

Dag 1: Vlucht, transfer en bezoek aan Madrid
Dag 2: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
Dag 3: Real Fábrica de Tapices - Prado Museum
Dag 4: Sorolla, Museo Lázaro Galdiano - Museo de Arte Público Madrid
Dag 5: Museo Thyssen-Bornemisza , transfer en vlucht

Inclusief

- Vlucht Amsterdam-Madrid-Amsterdam, inclusief handbagage
- Vier overnachtingen in Madrid, inclusief ontbijt
- Transport gedurende de reis
- Twee diners gedurende de reis
- Begeleiding van Marjolijn van Delft en Flip Schornack van der Waag
- Excursies en entreegelden
- OV-kaart Madrid
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Ruimbagage
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De lunches en overige diners
- De drankjes gedurende de twee diners
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- City taks, ter plaatse te betalen
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Vlucht en aankomst in Madrid

Rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Madrid. Vanaf het vliegveld is het minder dan een uur rijden naar het hotel. Aansluitend staat er een uitgebreide kennismaking met het oude centrum van Madrid op het programma. Het compacte hart van de Spaanse hoofdstad - het Madrid de los Austrias, waarmee de vorsten uit het destijds regerende Habsburgse Huis worden aangeduid- staat vol interessante historische bezienswaardigheden. Het Plaza Mayor is niet voor niets het belangrijkste plein in Madrid. Ooit was dit plein het toneel van grootse feesten, stierengevechten en verbrandingen van ketters, tegenwoordig komen hier historie en een authentieke sfeer samen op gezellige terrassen; straatartiesten leven zich uit en de restaurantjes onder de arcaden prijzen van alles aan. Voor een betaalbaar hapje of drankje kan men echter beter de omringende nauwe straatjes opzoeken. Niet ver van het Plaza Mayor, pal tegenover het koninklijk paleis, staat de Catedral de la Almudena, een kerk in neostijlen die pas in 1993 werd voltooid. De Puerta del Sol is het geografische nulpunt van Spanje en belangrijke ontmoetingsplaats van de madrileños; op het plein staat een van de meest iconische beelden van Madrid: El Oso y el Madroño (beer en moerbeiboom), hét symbool van de stad. En op de Mercado de San Miguel zijn alle regio's van het land met hun culinaire specialiteiten vertegenwoordigd. De dag wordt afgesloten met een welkomstdiner in het hotel.

Dag 2: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Ontbijt in het hotel.
Vanmorgen bezoeken we het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, hét museum voor moderne en hedendaagse kunst: kubisme, surrealisme, popart, minimalisme en postmodernisme. Met zijn zevenduizend schilderijen en tekeningen en 1.400 sculpturen heeft het Reina Sofía een ongeëvenaarde collectie van grote namen als Dalí, Picasso, Miró, Gris, Eduardo Chillida en Julio González. Het museum is vooral gewijd aan de Spaanse kunst, maar ook internationale kunstenaars als Ernst, Lipchitz, Rothko en Bacon zijn goed vertegenwoordigd. De grootste publiekstrekker is Picasso's Guernica. Het enorme doek vult een volledige wand en is niet zomaar een schilderij: het verwijst naar de luchtaanval van Duitse bommenwerpers op het Baskische stadje Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In elk detail brengt het de ellende van de oorlog tot leven.
De middag is bestemd voor een bezoekje aan CentroCentro. Na een jarenlange verbouwing is het voormalige hoofdpostkantoor aan de Plaza de Cibeles omgetoverd tot stadhuis annex eigentijds en verrassend cultureel centrum, waarmee het een multifunctionele toevoeging is aan het toch al zo cultuurrijke Madrid. Eigenlijk is alleen al lopen door deze suikertaart de moeite waard. De hooggelegen mirador biedt een prachtig uitzicht over de stad.
De namiddag en avond is ter vrije besteding.

Dag 3: De Real Fábrica de Tapices - Prado Museum

Ontbijt in het hotel.
De Real Fábrica de Tapices is de enige van de door de Bourbonkoningen gestichte weverijen die tot op de dag van vandaag tapijten en wandkleden vervaardigt. Schilders als Goya ontwierpen kartons voor de Koninklijke Tapijtfabriek en de voorstellingen dienden als patroon voor de kostbare wandtapijten. Onder begeleiding van een gids nemen we een kijkje achter de schermen; de tapijten worden er met veel geduld en precisie met de hand vervaardigd; een procédé dat sinds begin 18e eeuw nauwelijks veranderd is.
Werk van Goya vinden we terug in de Ermita de San Antonio de Florida, waar hij de fresco's aan het plafond en in de koepel schilderde. In deze kapel kreeg hij na een stormachtig leven zijn laatste rustplaats.
Bezoekers aan Madrid kunnen zeker niet om één museum heen: het Museo Nacional del Prado behoort tot de wereldtop en bezit een groot aantal iconen uit de kunstgeschiedenis, met een weelde aan Italiaanse en Vlaamse meesters, zoals De Annunciatie van Fra Angelico en De Kruisafname van Rogier van der Weyden. De collectie van het Prado is het resultaat van de verzamelwoede van de Spaanse koningen; zo was Hiëronymus Bosch een van de favoriete kunstenaars van Filips II; aan hem is een hele zaal gewijd met als blikvanger het overbekende drieluik 'De Tuin der Lusten'. De belangrijke Spaanse kunstenaars zijn natuurlijk ruim vertegenwoordigd: Velázquez met Las Meninas en Goya met La Maja desnuda en zijn Pinturas Negras, maar ook van El Greco, Murillo en Zurbarán bezit het Prado enkele meesterwerken. Internationaal toonaangevende kunstenaars als Caravaggio,Titiaan, Rubens en Rembrandt zijn in dit museum eveneens vertegenwoordigd.
De avond is ter vrije besteding.

Dag 4: Museo Sorolla - Museo Lázaro Galdiano - Museo de Arte Público Madrid

Ontbijt in het hotel.
Vandaag een kennismaking met twee kleine, intieme musea van Madrid. Wellicht klinkt de naam Joaquín Sorolla (1863-1923) niet zo bekend, maar zijn werk is voor velen een openbaring door de briljante wijze waarop het licht daarin speelt. Het voormalige woonhuis, annex atelier, van deze van oorsprong Valenciaanse schilder is een verborgen pareltje en wordt omringd door een in Andalusische stijl ingerichte tuin. Veel kamers zijn in hun oude staat gehouden, inclusief de originele aankleding en de persoonlijke eigendommen van de schilder.
Een monumentaal neorenaissance stadspaleis herbergt de privéverzameling van de zakenman, uitgever, bibliofiel en kunstverzamelaar José Lázaro Galdiano en zijn Argentijnse vrouw Paula Florido. De collectie van het Museo Lázaro Galdiano omvat schilderijen (o.a. Goya, van wie tientallen werken werden aangeschaft), maar ook archeologische vondsten, beeldhouwwerken, juwelen en zilver.
Tussen beide musea in ligt het Museo de Arte Público Madrid, een openbaar park met zeventien abstracte sculpturen tussen de pijlers van een viaduct aan de drukke Paseo de la Castellana. Alle bekende Spaanse beeldhouwers uit de 20e eeuw zijn met constructies van beton en staal vertegenwoordigd in dit onconventionele beeldenmuseum, gelegen te midden van spectaculaire hoogbouw: Joan Miró, Julio González en, Eduardo Chillida.
De namiddag is ter vrije besteding; de afscheidsmaaltijd vindt vanavond plaats in het hotel.

Dag 5: Museo Thyssen-Bornemisza, transfer - vlucht

Ontbijt in het hotel.
De afscheidsmaaltijd betekent nog geen definitief afscheid van Madrid; alvorens de stad te verlaten staat er nog een bezoek op het programma aan het Museo Thyssen-Bornemisza. De privé collectie van de familie Thyssen, een familie van staalmagnaten, heeft haar uiteindelijke bestemming gevonden in het 18e-eeuwse Palacio de Villahermosa. Architect Rafael Moneo heeft dit Palacio omgetoverd tot een schitterend museum dat de bezoeker een compleet overzicht biedt van de Europese kunst vanaf de 13e eeuw. Alle stromingen zijn vertegenwoordigd, wat de kans biedt om eens kennis te maken met topstukken uit andere kunststromingen.
In de loop van de middag is de transfer naar het vliegveld van Madrid geregeld. Met de KLM reist u terug naar Nederland.

Overnachtingen | 5-daagse cultuur reis

4 nachten, 3* Leonardo Boutique hotel, Madrid

Vluchten

Deze reis wordt aangeboden inclusief vluchten vanuit Amsterdam naar Madrid, uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappij KLM, inclusief:

- 1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
- 1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
- Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

Extra ruimbagage kunt u voor vertrek zelf reserveren via de website van de KLM.

Culturele groepsreis

Onze culturele groepsreizen zijn bijzondere en op maat samengestelde programma’s, waarbij inhoud en bijzondere ontmoetingen centraal staan. Deze reizen worden begeleid door reisleiding, welke reeds jaren lang ervaring heeft in het begeleiden van reizen naar het buitenland. Door hun specialisatie geven zij de reis net dat stukje meerwaarde.

Op groepsreis met Style in Travel

Style in Travel Groepsreizen heeft de keuze gemaakt om bij onze groepsreizen (op inschrijving) een vaccinatieplicht in te stellen voor deelnemers en reisleiders. Tijdens (bus)excursies, lunches/diners en lokale bezoeken kan het zijn dat er een vaccinatie- of testplicht geldt vanuit onze partners. Dit stelt ons organisatorisch voor te grote uitdagingen en heeft ons doen besluiten tijdelijk alleen gevaccineerde deelnemers toe te laten op de groepsreizen op inschrijving. Wij hopen dat deze verplichting tijdelijk is en gedurende het seizoen misschien versoepeld kan worden.

Tijdens onze (groeps)reizen houden we ons aan de Nederlandse coronavoorschriften. Zijn de voorschriften op de bestemming in het buitenland strenger? Dan houden we ons aan de striktere regels.

Vanafprijzen

De genoemde vanafprijzen zijn, indien een vlucht opgenomen is in de reis, afhankelijk van de gekozen vertrekdatum, luchthaven en onder voorbehoud van wijzigingen van het vluchttarief gedurende het boekingsproces.

Programma

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.
Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Omdat wij u alle vrijheid bieden, is het voor ons vrijwel onmogelijk een routebeschrijving van plaats tot plaats te verstrekken. Er is ongelooflijk veel te zien, en voor ieder is er wat wils. Ons advies is dan ook: koop voor vertrek een goede wegenkaart of neem uw navigatiesysteem mee en schaf een uitgebreide reisgids aan om zo de mooiste plekjes te ontdekken.

Reisleiding

Marjolijn van Delft & Flip Schornack van der Waag

Gedurende deze reis wordt u begeleid door kunsthistoricus Marjolijn van Delft en Flip Schornack van der Waag.


Marjolijn van Delft studeerde kunstgeschiedenis. Zij organiseert en begeleidt al vele jaren kunstreizen naar talrijke bestemmingen. Daarnaast houdt zij lezingen met een grote variatie aan kunsthistorische thema’s.

Flip Schornack van der Waag studeerde Spaanse taal- en letterkunde. Hij was jarenlang werkzaam als docent Spaans en begeleidt geregeld reizen en excursies.

Hotel Ganivet

Hotel Ganivet in Madrid heeft een centrale ligging, op 150 meter van metrostation Puerta de Toledo en op 10 minuten wandelen van het Plaza Mayor. Het biedt kamers met airconditioning, een laptopkluisje en gratis WiFi. De moderne en comfortabele kamers van het Ganivet zijn voorzien van geluidsisolatie, een flatscreen-tv met satellietzenders en een eigen badkamer met een föhn en toiletartikelen. In het Ganivet wordt een ontbijtbuffet geserveerd en u kunt een lunchpakket aanvragen. Tevens beschikt het hotel over een bar, een snackbar, een 24-uursreceptie en een excursiebalie.

Madrid, de stad waar kunst nooit slaapt!

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

Madrid, de stad van het Prado, van paleizen, de stad met de reputatie van nooit slapen, van tapas en gastronomie, van grootse pleinen en intieme middeleeuwse steegjes: dát is Madrid. De Spaanse hoofdstad bruist en dat is overal te zien: de terrassen, bars en restaurants worden bevolkt door ware levensgenieters die tot diep in de nacht levendig met elkaar zitten te kletsen, jong en oud zit op bankjes bij klaterende fonteinen en iedereen lijkt continu van lekker eten en drinken te genieten. In Madrid houdt men er een eigen levensritme op na: hoe druk het er ook is, voor de welvoorziene lunch moet bijna alles wijken en de madrileños gaan ook veel later naar bed dan men elders in Europa gewoon is.

Madrid is ook een waar winkelparadijs. Veel bezoekers blijven hangen op de Gran Via of directe omgeving, maar niet ver buiten het centrum zijn al wijken zonder grote ketenwinkels, waar in elk straatje wel boetiekjes en huiskamercafés verstopt zijn, je zomaar op een gezellige markt kunt belanden en je helemaal niet het idee hebt dat je in een Spaanse metropool bent. Groot of klein budget? Iedereen vindt wel wat van zijn of haar gading.

Even ontsnappen aan het drukke stadsgewoel? Dat kan in het Parque del Retiro, een groene oase van rust aan de rand van het centrum, waar men geniet van de rust en schoonheid van de diverse tuinen. Ook op het Plaza de Oriente, bij het koninklijk paleis, is het aangenaam vertoeven.

©2021 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips