Zoek op land, regio of reis

×

Barolo en Barbaresco wijn...

Barolo

Barolo behoort samen met de Brunello di Montalcino en de Amarone tot de beroemdste wijnen van Italië. Zoals de Bordeaux, de Bourgogne en de Champagne dat zijn voor Frankrijk. Barolo komt uit de regio Piemonte, uit een adembenemend mooi gebied dat niet groter is dan ons eigen Texel. Terecht Unesco Erfgoed. Vanuit Turijn is het ongeveer een uurtje rijden naar het zuidwesten.

Barolo is een dorp, een wijn en een wijngebied. Dat schept wel eens verwarring. Drínk je Barolo dan is het de wijn waar de wijnboer zijn beste nebbiolo-druiven voor gebruikt. 100% puur sap. En dan moet u ook nog eens minimaal vier jaar wachten voordat de wijn gebotteld wordt. De wijn kan uit het hele Barolo gebied komen. De druif is zeer ‘terroir’ gevoelig en dat proeft u straks ter plekke. Tijdens de vorige reizen was iedereen steeds blij verrast ter plekke de diverse stijlen te kunnen onderscheiden.

De wijnboer zelf drukt natuurlijk ook zijn stempel op de wijn. En niet zo’n klein beetje ook. De manier van werken in de wijngaard kan bijvoorbeeld weer totaal anders zijn dan die van de buurman. Hij kan later of eerder oogsten en al of niet biologisch werken. Om maar te zwijgen van alle keuzes en beslissingen in de wijnkelder. Met trots gaan ze het ons vertellen en, het leukste, ook laten proeven.

Begin jaren 80 ging een groep jonge Barolo wijnboeren op bezoek in het wijngebied Bordeaux. Wat ze daar allemaal deden met wijn en de prijzen die ze er voor vroegen kon toch ook bij hen? Opgewonden en vol ideeën keerden ze huiswaarts en introduceerden ze de kleine houten barriques. Weg met die grote vaten. Deze Bordeaux-stijl Barolo’s waren anders van smaak en meer hout gedomineerd. Het werd een ware Barolo-war tussen de moderne en traditionele wijnmakers. Het grote voordeel was dat de hele wereld meesmulde van de verhalen. Goed voor de naamsbekendheid ook. En nu? Ook de jongelui van destijds zijn inmiddels op leeftijd en zagen in dat de oude stijl ook wel iets heel authentieks heeft.


Barbaresco

Barbaresco is het buurgebied van Barolo. Ongeveer een derde qua oppervlakte. Het gebied ligt iets lager en het is er net wat warmer. Ook de bodem is anders dan die van Barolo. Dat proeft u ook. De wijnen zijn iets lichtvoetiger, bezitten minder tannines, zijn eerder op dronk en zijn iets vriendelijker geprijsd. Angelo Gaja, wie kent hem niet, is een echte Barbaresco man. Dat vriendelijke prijskaartje zien we bij zijn wijnen overigens niet.

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips