Malta is duizenden jaren gekoloniseerd wat heeft geleid tot een ongelooflijk cultureel en historisch erfgoed. Met vrijwel het gehele jaar zonnig en aangenaam warm weer, aantrekkelijke baaien en strandjes, een bruisend nachtleven en ruim 7.000 jaar aan geschiedenis en architectuur is Malta een ideale bestemming voor: zon, cultuur en natuur.

De Maltese archipel bestaat uit drie eilanden; Malta, Gozo en, het vrijwel onbewoonde, Comino.

Malta
Malta: een eiland voor levensgenieters, want behalve een heerlijk klimaat en kristalhelder water, vindt u op dit eiland, met zijn rijke geschiedenis aan prachtige gebouwen, een warme, gezellige sfeer en een bruisend uitgaansleven. Een perfecte mix van zon, cultuur en natuur.

Op weinig plekken bleef er zo veel van het rijke verleden bewaard als hier. Het aantal monumenten dat werd opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst is indrukwekkend. Het prehistorische Hypogeum, met zijn labyrint van ondergrondse kamers, is daarvan het beroemdste. Ook hoofdstad Valletta heeft een plekje op de lijst, net als haar imposante stadsmuren, de middeleeuwse hoofdstad Mdina, en de Citadel op Gozo. De kustlijn met vele inhammen, rotsformaties en kristalhelder water maakt van Malta een paradijs.

In het binnenland is er de de rust en mediterrane natuur. Ook gastronomisch komt u niets te kort. Naast de Italiaanse en Mediterrane keuken proef je er al het lekkers uit de zee. De specialiteit is gestoofde konijn in rode Maltezer wijn.

Uniek is perfect gerestaureerde gebouwen, waardoor het verleden nog steeds goed zichtbaar is. Duik in de prehistorie van het eiland, in de voetsporen van Paulus of ga naar waar de Ridders van St. John de beroemdste veldslagen vochten.

En, als dit nog niet genoeg is, zijn er de andere twee eilanden - Gozo en Comino. De keuze is aan u ...

Gozo
Met de ferry vanuit Cirkewwa bereikt u binnen 20 minuten het kleinere eiland, Gozo. Het eiland voelt rustiger aan en is minder toeristisch dan Malta. Het is een ideale bestemming voor reizigers die zoeken naar rust, natuur en ontspanning. Victoria is de grootste stad op Gozo. De meeste bewoners noemen de stad nog Rabat, naar de vroegere benaming van het stadje. De Cittadella is de meest bekende bezienswaardigheid. Al hoewel er een deel is verwoest door een aardbeving in 1693 is er nog een groot deel intact gebleven. In het Noorden van het eiland vindt u de kerk 'Ta Pinu', tevens een bedevaartsoord. Iets zuidelijker vindt u het 'blauwe raam' of 'Azure window'. Een gat van ca. 50 meter hoog bij de kliffen van Djewra Bay. Verder vindt u op Gozo veel kleine pittoreske dorpjes met sfeervolle pleinen en restaurants. De baai bij Xlendi is schitterend, maar indien u naar het strand wilt, dan kunt u het best naar Ramla Bay gaan.

Comino
Comino is slechts drieëneenhalve vierkante kilometer groot, het is autovrij en afgezien van één hotel is het geheel onbewoond. De belangrijkste attractie van het eiland is de Blue Lagoon, een beschutte baai van glinsterend blauw water met een wit strand, uitstekend geschikt voor een dagtrip met een cruise of zeilboot. Comino is zeker een dagexcursie waard.