Zoek op land, regio of reis

×

De natuur van Polen...

De natuur van Polen

Polen beschikt over maar liefst 23 nationale parken die samen een totaal oppervlakte hebben van 300,000 hectare. Deze parken streven ernaar om de natuur en haar flora en fauna te beschermen. Naast een rijke verzameling aan flora, vallen er ook wel zo'n 36.000 verschillende diersoorten onder de fauna van Polen. Denk aan grote zoogdieren zoals beren, elanden en wisenten, maar ook berggeiten, herten, wolven en allerlei vogelsoorten. In Polen zijn van noord naar zuid en van oost naar west diverse landschappen te vinden. Bergen, duinvlaktes, oerbossen, meren...

Hieronder een aantal van deze natuurgerichte bezienswaardigheden die u tijdens uw reis met ons naar Polen kunt bezoeken:

Oerbossen van Bialowieza
Bialowieza Nationaal Park is een van de oudste nationale parken in Europa en draait volledig om de oerbossen van Bialowieza. Het bos is een van de laatst overgebleven restanten van de oerbossen die vroeger een groot deel van Europa bedekten. Op het oog lijkt het een normaal bos, maar doordat het eeuwenoud is en zo'n geschiedenis heeft, maakt het een magische plek. Het gebied ligt verspreid in Polen in Wit-Rusland, waarvan het grootste gedeelte in Polen te vinden is. Naast de bossen, vallen ook moerassen, rivieren en open vlaktes onder het Bialowieza Nationaal Park. Het gebied is thuis voor tientallen flora en fauna, met zo'n 1200 verschillende boomsoorten. Symbolisch voor het gebied is de wisent, de grootste Europese zoogdier, die hier nog in het wild te vinden zijn. Naast deze bijzondere bizon, benoemen lynxen, wolven, wilde zwijnen, herten, bevers en vele vogelsoorten de oerbossen van Bialowieza ook hun thuis. Vanuit de plaats Bialowieza organiseren lokale bewoners verschillende rondleidingen door het gebied.

De Mazurische meren
Het Land der Duizenden Meren... De bijnaam van dit gebied zegt het al een beetje, bij De Mazursiche Meren zijn namelijk meer dan 2.000 meren te vinden, waardoor het een van de grootste merengebieden van Europa is. De meren zijn ontstaan door glaciale activiteit tijdens de laatste ijstijd, waardoor valleien en bekkens ontstonden die uiteindelijk opgevuld werden door smeltwater. Van kleine poederbadjes tot uitgestrekte watervlaktes, dit adembenemend gebied is ideaal voor natuurliefhebbers. Van fietsen of wandelen op het land, tot zeilen, kajakken en vissen op het water. In het gebied van De Mazurische Meren zijn ook Cittaslow dorpjes te vinden. In deze plaatsen staan het behouden van cultuur en tradities centraal. Als u behoeften heeft om terug in de tijd te gaan, kunt u bij De Mazurische Meren ook de Gotische kastelenroute volgen. Deze route gaat langs allerlei Gotische kastelen waarvan de meeste nog in originele staat zijn behouden.

Het Tatra gebergte
Het Tatra gebergte bevindt zich in zowel Polen als Slowakije. Het gebied dat in Zuid Polen ligt, wordt ook wel de Poolse Tatra's genoemd. In het Poolse gedeelte van het Tatra gebergte zijn hoge pieken, diepe valleien en kristalheldere meren te vinden. Zo is het een ideaal gebied om te wandelen, klimmen en skiën. Ga op zoek naar de zeldzame plantsoorten die hier te vinden zijn, zoals de edelweiss of alpenrozen. Het Tatra gebergte is thuis voor de Tatra-steenbok, gemzen, lynxen, beren en allerlei roofvogels. Een van de meest iconische meren in de Tatra's is het Morskie Oko meer. Dit glaciale meer wordt omringt door hoge bergen en bossen en biedt adembenemende uitzichten. Aan de voet van de Poolse Tatra's ligt de charmante stad Zakopane. Deze ideale uitvalbasis staat bekend om de traditionele houten chalets en regionale volkskunst.

Slowinski Nationaal Park
Het Slowinski Nationaal Park aan de Oostzeekust heeft een oppervlakte van 186 vierkante kilometer en bereikt op sommige plekken zelfs een hoogte van zo 30 meter. De ster van dit natuurpark zijn de unieke en dynamische zandduinen die ook wel de "bewegende duinen" worden benoemd, elk jaar verschuiven er namelijk nog steeds een aantal richting het oosten. Naast de duinen zijn hier ook meren, moerassen, veenlandschappen, weilanden, kustbossen en bossen te vinden. Een oase van rust, ideaal om door te wandelen. Wellicht spot u een van de elanden, herten, damherten, reeën of wilde zwijnen die hier hun huis van hebben gemaakt. Vergeet ook niet omhoog te kijken! Zo zijn er meer dan 250 vogelsoorten in het Slowinski Nationaal Park, zoals zeearenden, zwarte aalscholvers en kraanvogels.

De Poolse Sahara
De Bledowska-woestijn is de grootste woestijn van Europa en de enige in Centraal-Europa. De woestijn strekt zich uit over een gebied van ongeveer 32 vierkante kilometer en bestaat uit zandduinen, droge graslanden en heidevelden. De Bledowska-woestijn heeft terecht de bijnaam "De Poolse Sahara" gekregen en dat terwijl het natuurgebied al op 40 km ten noorden van Krakau ligt. Ontdek de woestijn te voet of met de fiets en laat u verrassen door de rust en natuurlijke pracht die dit bijzondere gebied te bieden heeft.

Ga direct naar het reisaanbod in Polen

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips