Zoek op land, regio of reis

×

Bauhaus excursie Duitsland onder leiding van Ria Ophof...

Individuele thematische groepsreis | 4 dagen | Duitsland | 05 - 08 september 2022

Maak kennis met de Bauhaus architectuur. U reist per eigen vervoer naar Duitsland en verblijft in een hotel op korte afstand van Nederland. Drs. Ria Ophof verzorgt op de eerste dag een korte lezing over het Bauhaus, de eerste academie voor industriële vormgeving opgericht in Dessau door de architect Walter Gropius in 1919. Aansluitend brengt u gedurende de reis een bezoek aan diverse Bauhaus projecten in Duitsland. U maakt de excursies in groepsverband, maar u heeft tevens alle vrijheid voor een individuele invulling.

Vanaf 599,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 05/09/2022
O.B.V. 2 personen
Accommodaties
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Individuele thematsiche groepsreis | 4 dagen | Duitsland | 05 - 08 september 2022

In samenwerking met drs. Ria Ophof heeft Style in Travel Groepsreizen een Bauhaus excursie naar Duitsland samengesteld. Gedurende deze korte reis maakt u kennis met deze kunststroming. De bakermat van Bauhaus vindt u immers in Duitsland, waar Walter Gropius in 1919 een academie voor kunstenaars, architecten en industrieel ontwerpers opende met als doel onderwijs te geven op het gebied van moderne en functionele vormgeving. Men experimenteerde met nieuwe productieprocessen en de studenten konden hier hun nieuwe en eigentijdse vormtaal ontwikkelen. Het ideaal van Bauhaus was om kunst en techniek te verenigen en door massaproductie op de machine producten voor de mensen betaalbaar te maken.

Reeds voor vertrek naar Duitsland maakt u kennis met drs. Ria Ophof gedurende een voorbereidende Bauhaus lezing.

Drs. Ria Ophof studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en geeft met haar kunsthistorisch instituut 'Spieghel der Consten' academische overzichtscursussen, gebaseerd op het propedeuse examen van de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Route in het kort

Dag 1: Aankomst in uw hotel in Krefeld - lezing, 178 km (vanaf Utrecht)
Dag 2: Haus Lange und Haus Esters in Krefeld
Dag 3: Ehrenhof - Hohnehof - Krefeld, 181 km
Dag 4: Krefeld - Utrecht, 178 (naar Utrecht)

Indien gewenst kunnen wij uw verblijf verlengen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden

Inclusief

- Drie overnachtingen, inclusief ontbijt
- City taks
- Begeleiding en een lezing door drs. Ria Ophof
- Rondleiding (90 minuten) en entree Haus Esters en Haus Lange
- Rondleiding Ehrenhof en entree Kunstpalast en NRW
- Rondleiding (60 minuten) en entree Hohnehof
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Uw vervoer naar Krefeld
- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De lunches en diners gedurende de reis
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- Parkeerkosten bij het hotel
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Aankomst in Krefeld

Per eigen vervoer rijdt u naar het hotel in Krefeld. U start deze reis vanmiddag met een Bauhaus lezing welke wordt gegeven door drs. Ria Ophof. De avond is ter vrije besteding.

Route: Utrecht - Krefeld, 178 km

Dag 2: Haus Esters & Haus Lange in Krefeld

Ontbijt in het hotel.
Aansluitend brengt u een bezoek aan een Bauhaus project in Krefeld. Architect Mies van der Rohe, verbonden aan Bauhaus, bouwde begin jaren ’20 twee woonhuizen naast elkaar. Opdrachtgevers voor de bouw waren de textielfabrikanten Dr. Josef Esters en Hermann Lange uit Krefeld. De huizen kregen uiteindelijk de naam van de opdrachtgevers, Haus Esters en Haus Lange.
Elk van de twee huizen, waarvan de ligging perfect op elkaar is afgestemd, bestaat uit een reeks onversierde dozen. Grote ramen doorboren de metselwerkgevels van rode baksteen. Terwijl de gebouwen aan de straatzijde zijn afgesloten openen trapterrassen aan de achterzijde de leefruimte naar de parkachtige tuinen. Deze twee huizen waren niet de enige gebouwen die Mies van der Rohe zou ontwerpen voor de Krefeld textielfabrikanten. Vooral Hermann Lange was een invloedrijke ondersteuner van zijn architectuur. Hij gaf Mies de opdracht voor totaal acht projecten. Haus Esters en Haus Lange worden nu door de Kunstmuseen Krefeld gebruikt als tentoonstellingslocaties voor hedendaagse kunst.

Dag 3: Ehrenhof & Hohnehof

Ontbijt in het hotel.
U rijdt vanmorgen naar Düsseldorf waar u Ehrenhof bezoekt, een cultuurcentrum met op Bauhaus geïnspireerde gebouwen. In 1902 werd er begonnen met de bouw van het gebouwencomplex wat aanvankelijk gepland was voor een handelsbeurs (genaamd GeSoLei = tentoonstelling voor gezondheid, sport en welzijn). Vanwege de Eerste Wereldoorlog werden de werken onderbroken. In 1924 integreerde Wilhelm Kreis het reeds gebouwde ‘Kunstpalast’ in het architectonische masterplan van de stad. In 1926 werd het complex gebouwd (400.000 m2) en opengesteld voor de GeSoLei. De beurs ontving 7,5 miljoen bezoekers en was de grootste ooit in de Weimar-dagen van Duitsland. Een deel van het complex is de Musichall Rheinhalle - de huidige naam is de Tonhalle- en is een van de mooiste concertzalen van Duitsland. De gebouwen in de buurt van de Tonhalle zijn nu de thuisbasis van het NRW Forum, het tentoonstellingshuis voor moderne kunst en het internationaal centrum voor cultuur en tijdelijke kunst. De stijl van de architect Kreis is ‘Klinkerexpressionismus’, een architecturale stijl die zich in Duitsland parallel aan Bauhaus ontwikkelde met een verwijzing naar het neoklassisme.

Na afloop van dit bezoek en de rondleiding heeft u de tijd om Düsseldorf op eigen gelegenheid te bezoeken. Interessant is om in Düsseldorf te zien hoe de koplopers van de moderne bouwstijl, t.w. het Bauhaus in Duitsland met Walter Gropius, de Stijl in Holland, het Constructivisme in Rusland en Le Courbusier in Frankrijk aan de voet hebben gestaan van de onze huidige architectuur. Zij vertegenwoordigen in de jaren '20 van de vorige eeuw’ de internationale stijl van de jaren 20 '. Een functionele kubusachtige bouwstijl, met gebruik van beton en zonder enige versiering die de historiserende stijlen van de 19e eeuw ver achter zich laat. Een prachtig voorbeeld vinden we in de flatgebouwen van Mies van der Rohe. Zoals te verwachten komt er na verloop van tijd weer behoefte aan versiering en daar spelen de eigentijdse architecten creatief op in zonder terug te vallen op klassieke ornamenten.

Vanuit Düsseldorf rijdt u naar Hagen, waar u het Hohnehof museum bezoekt. Van 1906-1908 bouwde de Belgische kunstenaar en architect Henry van de Velde statige herenhuizen (Hagen Hohenhagen) en een herenhuis voor Karl Enrst Osthaus en zijn gezin. Van de Velde was de oprichter van de school voor toegepaste kunsten in Weimar (Thüringen) die vanaf 1919 onder leiding van Gropius het ‘Bauhaus’ werd. Ernst Osthaus was de oprichter en beschermheer van Museum Folkwang in Essen. Hij vond het geweldig om zijn geboorteplaats Hagen te zien als een experimenteerterrein voor de ‘moderniteit’. Van de Velde creëerde zijn huis als totaalkunstwerk: van architectuur tot meubels, schilderijen, bestek en soms ook mode. Tegenwoordig is het huis te bezoeken als museum.

Route: Krefeld - Düsseldorf - Hagen - Krefeld, 181 km

Dag 4: Optioneel bezoek aan Keulen

Na het ontbijt verlaat u het hotel in Krefeld en rijdt u terug naar Nederland.
De liefhebbers kunnen op eigen gelegenheid naar Keulen rijden. Hier vindt u de enige kerk in Keulen die in Bauhaus-architectuur is gebouwd in 1930-331 (Kerk St. Petrus Canisius). De kerk werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is herbouwd door Dominikus Böhm en zijn zoon Gottfried na 1948.

Route: Krefeld - Utrecht, 178 km

Overnachtingen | 4-daagse individueel thematische groepsreis

3 nachten, 4*hotel Mercure Parkhotel Krefelder Hof, Krefeld

Individuele thematische groepsreis

Reizen in groepsverband met voldoende tijd voor individuele plannen!

Deze reis is gebaseerd op het individuele thematische groepsarrangementen concept: U reist per eigen vervoer naar de locatie, waar u kennis maakt met de ervaren reisleiding. Gedurende de reis staan er thematische lezingen en/of workshops en excursies op het programma. Daarnaast is er tijdens deze reizen voldoende vrije tijd voor een individueel plan. U reist in groepsverband, maar u heeft alle vrijheid voor een individuele invulling.

Op groepsreis met Style in Travel

Style in Travel Groepsreizen heeft de keuze gemaakt om bij onze groepsreizen (op inschrijving) een vaccinatieplicht in te stellen voor deelnemers en reisleiders. Tijdens (bus)excursies, lunches/diners en lokale bezoeken kan het zijn dat er een vaccinatie- of testplicht geldt vanuit onze partners. Dit stelt ons organisatorisch voor te grote uitdagingen en heeft ons doen besluiten tijdelijk alleen gevaccineerde deelnemers toe te laten op de groepsreizen op inschrijving. Wij hopen dat deze verplichting tijdelijk is en gedurende het seizoen misschien versoepeld kan worden.

Tijdens onze (groeps)reizen houden we ons aan de Nederlandse coronavoorschriften. Zijn de voorschriften op de bestemming in het buitenland strenger? Dan houden we ons aan de striktere regels.

Programma

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.
Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Omdat wij u alle vrijheid bieden, is het voor ons vrijwel onmogelijk een routebeschrijving van plaats tot plaats te verstrekken. Er is ongelooflijk veel te zien, en voor ieder is er wat wils. Ons advies is dan ook: koop voor vertrek een goede wegenkaart of neem uw navigatiesysteem mee en schaf een uitgebreide reisgids aan om zo de mooiste plekjes te ontdekken.

Reisleiding

Ria Ophof

De reis staat onder leiding van drs. Ria Ophof. Ria studeerde kunstgeschiedenis in Leiden en geeft met haar kunsthistorisch instituut 'Spieghel der Consten' academische overzichtscursussen, gebaseerd op het propedeuse examen van de studie kunstgeschiedenis in Leiden. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Mercure Parkhotel

Het Mercure Parkhotel Krefelder Hof is centraal gelegen in een rustige omgeving. Het hotel heeft een eigen restaurant en een bar. Het stadscentrum vindt u op slechts vijf minuten afstand met de tram. Het viersterrenhotel beschikt over 160 kamers met WiFi en de meeste kamers hebben airconditioning.

Duitsland en Bauhaus...

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

De Bauhaus stroming is begin 20e eeuw ontstaan ontstaan in Weimar. Het was het begin van de artistieke revolutie en het begin van het modernisme. Bauhaus is op vele locaties in Duitsland terug te vinden. Gedurende deze korte reis laten we u kennis maken met Krefeld waar u Haus Esters en Haus Lange bezoekt. Op de derde dag rijdt u naar Düsseldorf en Hagen waar we u tijdens een rondleiding kennis laten maken met Bauhaus projecten. Naast deze drie locaties biedt Duitsland nog veel meer interessante Bauhaus plaatsen. We spraken al over Weimar, maar ook Dessau en Berlijn zijn interessante Bauhaus steden.

©2021 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips