Zoek op land, regio of reis

×

Het Ruhrgebied, van kolen naar cultuur, een 3-daagse reis onder leiding van Heleen Niele...

Culturele groepsreis | 3 dagen | Duitsland | 16-18 juni 2025

Heleen Niele neemt u mee naar het indrukwekkende Ruhrgebied. Deze regio staat bekend om zijn rijke geschiedenis in de mijnbouw en de zware industrie. Tijdens deze korte reis verdiepen wij ons in de transformatie van dit gebied: van industrie en kolen naar een cultureel en economisch centrum.

Vanaf 703,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 16/06/2025
O.B.V. 2 personen
Accommodaties
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Culturele groepsreis | 3 dagen | Duitsland | 16-18 juni 2025

Het Ruhrgebied heeft zich na het stopzetten van de staalindustrie ontwikkeld tot een indrukwekkend cultureel georiënteerd gebied. Een groot aantal musea en theaters vindt u terug in het gebied waar meer dan 10 steden gedeeltelijk in elkaar overlopen en waar een bevolking van ruim 5 miljoen inwoners leeft. Wat voorheen één van de grootste industrie gebieden was heeft nu een enorme cultuurhistorische waarde. Tijdens deze reis bezoeken we Duisburg en Essen. We zien hoe het gebied een omslag heeft gemaakt. Heleen Niele zal u alles vertellen over de ontwikkeling van dit gebied, met name gedurende de laatste 100 jaar.

De reis wordt begeleid door kunsthistoricus, auteur en tekstschrijver Heleen Niele. Heleen studeerde cultuurwetenschappen en geeft colleges en lezingen over kunst en geschiedenis. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

Route in het kort

Dag 1: Reis per touringcar naar Duisburg
Dag 2: Zeche Zollverein
Dag 3: Essen - terug naar Nederland

Inclusief

- Vervoer per luxe touringcar
- Twee overnachtingen inclusief ontbijt
- Begeleiding door kunsthistoricus Heleen Niele
- Excursies en entreegelden
- Administratiekosten
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen en fooien
- De lunches en diners
- De toeslag voor de eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- Optioneel bezoek Red Dot Museum
- City taks, ter plaatse, +/-Eur 3 p.p.p.n

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Welkom in het Ruhrgebied

Vanuit diverse opstapplaatsen rijden we richting de grens om vervolgens Duisburg te bezoeken. Duisburg is van oorsprong een industriestad; de stad was gericht op textiel en later op ijzer, staal en kolen. De stad heeft een grote binnenhaven, welke belangrijk was voor de industriële ontwikkeling en waar we natuurlijk een kijkje nemen. We bekijken hoe dit gebied een enorme transformatie heeft ondergaan. Ook het Landschaftspark wordt bezocht; een groot openbaar park met centraal het voormalige hoogovencomplex. Dit park is een treffend voorbeeld van hoe industrieel erfgoed een tweede leven kan krijgen als een boeiende en veelzijdige openbare ruimte. Wat het Landschaftspark Essen zo uniek maakt, is de manier waarop het industriële erfgoed is geïntegreerd in het ontwerp van het park. De Gasometer is een imposante gasopslag tank die diende als een gigantische gashouder voor de opslag van stadsgas.Tegenwoordig dient de Gasometer als locatie voor tentoonstellingen, evenementen en kunstinstallaties. (De Gasometer wordt niet van binnen bezocht). Aansluitend rijden we naar het hotel in Essen.

Route: Amsterdam-Essen, 210 km

Dag 2: Zeche Zollverein en Essen

Ontbijt in het hotel.
De Zollverein is het industriële gebied even ten noorden van het centrum van Essen. Alles draait op het terrein van Zollverein om de mooiste steenkolenmijn ter wereld. Deze oude mijnfabriek werd niet voor niets het symbool van de culturele hoofdstad Essen in 2010. Sinds 2001 wordt Zollverein beschermd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gehele complex bestaat uit twintig gebouwen die ontstonden tussen 1928 en 1932. U brengt een bezoek aan het Ruhr museum, een indrukwekkende culturele instelling die de geschiedenis en de culturele erfenis van het Ruhrgebied belicht. Geopend in 2010, is het museum gevestigd in de voormalige kolenwasserij van de Zeche Zollverein. Het museum geeft u een goed beeld van de evolutie van het Ruhrgebied, dat ooit bekend stond als het industriële hart van Duitsland.
Na de lunch kunt u - optioneel en op eigen gelegenheid - een bezoek brengen aan het Red Dot Design Museum. Dit museum is een ware schatkamer voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van design. Het museum dankt zijn naam aan de beroemde rode stip die wordt toegekend aan producten met een buitengewoon design. Deze onderscheiding, de "Red Dot Award," is wereldwijd erkend als een symbool van design kwaliteit. Na afloop van het bezoek aan de Zollverein rijden we naar naar het hotel in Essen waar we, als de tijd het toelaat, een wandeling door stad de maken.

Dag 3: Kunst, Villa Hügel en terug naar Nederland

Ontbijt in het hotel.
Naast het industriële verleden heeft Essen ook een bloeiende culturele scene. Er zijn tal van musea, galeries en theaters die bezoekers een breed scala aan kunst en cultuur bieden. Vanmorgen bezoeken we het Folkwang Museum, bekend vanwege zijn uitgebreide collectie moderne kunst met onder andere werken van Renoir, Guaguin, Pissaro, Picasso, Delacroix en vele anderen. Aansluitend rijden we naar Villa Hügel (1873), een indrukwekkende residentie gebouwd voor de Krupp familie. Maar liefst drie generaties woonden in de villa. Rondom het gebouw met 269 kamers ligt een groot park dat ook bezocht kan worden. Alvorens we vertrekken naar Nederland rijden we naar Margarethenhöhe, de wijk gebouwd voor de arbeiders die werkzaam waren in de Krupp-fabrieken. In de loop van de middag rijden we terug naar Nederland.

Route: Essen-Utrecht, 210 km

Overnachtingen | 3-daagse cultuur reis

2 nachten, 4* Hotel NH, Essen

Vervoer per touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd per luxe touringcar.

Opstaplocaties:
-Station Amsterdam Sloterdijk
-Utrecht, NH hotel aan het Jaarbeursplein
-Breda/Prinsenbeek NS station parkeerterrein Elleboog

- onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Culturele groepsreis

Onze culturele groepsreizen zijn bijzondere en op maat samengestelde programma’s, waarbij inhoud en bijzondere ontmoetingen centraal staan. Deze reizen worden begeleid door reisleiding, welke reeds jaren lang ervaring heeft in het begeleiden van reizen naar het buitenland. Door hun specialisatie geven zij de reis net dat stukje meerwaarde.

Deelnemen aan de reis

Deze reis is niet geschikt voor deelnemers die slecht ter been zijn.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 20 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.

Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Omdat wij u alle vrijheid bieden, is het voor ons vrijwel onmogelijk een routebeschrijving van plaats tot plaats te verstrekken. Er is ongelooflijk veel te zien, en voor ieder is er wat wils. Ons advies is dan ook: koop voor vertrek een goede wegenkaart of neem uw navigatiesysteem mee en schaf een uitgebreide reisgids aan om zo de mooiste plekjes te ontdekken.

Reisleiding

Heleen Niele

Gedurende deze reis wordt u begeleid door kunsthistoricus, auteur en tekstschrijver Heleen Niele. Heleen studeerde cultuurwetenschappen en geeft colleges en lezingen over kunst en geschiedenis. Daarnaast begeleidt zij jaarlijks meerdere culturele groepsreizen.

NH Hotel Essen

Hotel NH Essen is geopend vanaf september 2018 en bevindt zich in het stadscentrum, dicht bij het stadhuis en het openbaar vervoer. Er is een scala aan restaurants en bars in de buurt, evenals culturele bezienswaardigheden, waaronder de belangrijkste concertlocatie, Gruga Hall. Dit 4* hotel beschikt over 82 stijlvol ingerichte, comfortabele kamers. De kamers zijn modern, ruim en goed verlicht, ingericht in zachte kleuren met subtiele accenten voor een gezellige sfeer. Elke kamer heeft een flatscreen-tv en WiFi. Gasten zullen genieten van een goede nachtrust dankzij de extra comfortabele matrassen en keuze uit verschillende kussens.De bar van het hotel is de perfecte plek om elkaar te ontmoeten, en gasten kunnen ontspannen in de fitnessruimte.

Maatwerkaanvraag (reis) via Style in Travel

Het Ruhrgebied

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

Een opmerkelijk kenmerk van het Ruhrgebied is de transformatie die het heeft ondergaan van een traditioneel zwaar geïndustrialiseerd gebied naar een modern, divers economisch centrum. Het Ruhrgebied is gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen op korte afstand van Nederland. Deze regio staat bekend om zijn rijke industriële geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Tegenwoordig staat het Ruhrgebied bekend om zijn culturele diversiteit en creatieve scène. Het hergebruik van voormalige industriële sites voor culturele doeleinden, zoals het Ruhr Museum in Essen en het Gasometer in Oberhausen, getuigt van deze transformatie.

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips