Zoek op land, regio of reis

×

Cornwall en Devon...

Reis mee naar Cornwall & Devon

door Birgitte Bosma

Vaak stap ik voor mijn reizen in het vliegtuig op weg naar verre bestemmingen, maar enkele jaren geleden maakte ik hierop een uitzondering. Een roadtrip door Devon en Cornwall in Engeland stond op het programma! Ondanks het typisch Engelse weer – naast zonnige dagen, was het vaak bewolkt en regenachtig – staat deze reis zeker in mijn top-10 van mooiste reizen. Zuidwest-Engeland is zo’n bestemming die je ‘pakt’ en niet meer los laat.

Natuurlijk komt dit door de prachtige natuur…de mistige heuvels van Dartmoor zijn het ultieme wandelgebied en bij Porthcurno Beach waan je je op de Malediven! Maar voor mij zijn het juist die kleine dorpjes die het zuidwesten van Engeland zo uniek maken. Kleine dorpjes waar de 21-ste eeuw aan voorbij lijkt te zijn gegaan. Neem bijvoorbeeld Cadgwith. Cadgwith heeft alles wat een vissersplaatsje in Cornwall zou moeten hebben. Een beekje dat door de vallei slingert en uitkomt op een zand/kiezelstrand, een haventje omringd door heuvels met witte huisjes en vissersboten opgesteld op het strand. Hier varen nog dagelijks de vissersboten uit, zoals ze dat al eeuwenlang doen; tegenwoordig op zoek naar krab, kreeft en makreel. ’s Middags wordt bij de haven de vangst verkocht in kleine zaakjes met toepasselijke namen als Cadgwith Cove Crab en Cadgwith Fish Sellers! Wat Cadgwith voor mij uniek maakt, is het gevoel dat de tijd hier echt heeft stilgestaan. Datzelfde gevoel had ik in Polpero. De kleine haven met kleurrijke bootjes in het helderblauwe water is ontzettend fotogeniek, dus ik kon hier mijn hart ophalen. In het dorpje zijn diverse winkeltjes en eetgelegenheden. Natuurlijk mocht de echte Engelse fish-and-chips van Chip Ahoy! aan de haven niet ontbreken!

Het kostte ons even wat moeite om de haven van Mousehole te bereiken. We parkeerden de auto namelijk buiten het centrum en wandelden bergafwaarts naar het oude haventje. Het haventje van Mousehole wordt als het ware omarmd door de omliggende kliffen. Het haventje is best klein, het is dan ook moeilijk voor te stellen dat dit slaperige vissersdorpje in de middeleeuwen een van de belangrijkste havens van de regio was. Wij hadden helaas weinig tijd – een bezoek aan Lands End, stond immers nog op het programma, maar ik kan me voorstellen dat je uren kunt dwalen door de steegjes van Mousehole (dat je trouwens uitspreekt als ‘mowzal’). Aanrader hier is een lunch bij het Hole Foods Deli & Café aan de haven, voor een eenvoudig broodje op een prachtige locatie!

Hoe anders is de restaurantscene in Padstow. Het is misschien klein, maar dit doolhof van smalle middeleeuwse straatjes die aflopen naar een drukke kade zou op ieders Cornish bucketlist moeten staan! Padstow is het schoolvoorbeeld van een vissershaven in Cornwall, omringd door prachtige baaien en prachtige zandstranden. Echter, dankzij de schare beroemde chef-koks die zich hier hebben gevestigd is dit havenstadje bekend geworden als een foodiebestemming van de regio! Verfijnde restaurants en boetieks liggen naast de wirwar van traditionele pubs en snoepwinkels. Het is dan ook dé plek voor wie op zoek is naar heerlijk eten!

Het laatste plaatsje op onze reis was meteen het meest unieke, en mijn favoriete dorpje. In Clovelly, dat ooit zelfs eigendom was van de Engelse koning Willem de Veroveraar, waan je je pas echt in vroeger tijden. Auto’s of ander verkeer is in Clovelly niet toegestaan. Logisch want de hoofd- en eigenlijk enige straat van het dorpje is een met keien geplaveide weg die enorm steil naar beneden loopt. De locals noemen de straat ‘up-a-long’ en ‘down-a-long’. Alle goederen, van boodschappen tot meubels, worden in hier sleeën de heuvel op en af vervoerd. Wie het plaatsje wil bezoeken is dan ook op sterke kuiten aangewezen…. De wandeling naar beneden is zeker de moeite waard. U loopt langs pittoreske huisjes naar de oude vissershaven. Loop ook zeker het keienstrand op en wandel een stukje naar rechts, dan kom je bij de Clovelly Waterfall! Daarna is het heerlijk bijkomen met een echte High Tea in het Red Lion Hotel…een passend einde van onze reis door Zuidwest-Engeland.

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.


©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips