Zoek op land, regio of reis

×

Het eeuwenoude oosten...

Irelands Ancient East

Colinda Klijn, Product Manager & Reisspecialist

"Twee jaar geleden heb ik de mogelijkheid gehad om kennis te maken met het eeuwenoude oosten van Ierland.

Vanuit Dublin zijn wij naar Trim Castle gereden. Trim Castle is het grootste Anglo-Normandische kasteel in Ierland en is gebouwd in 1173. In 1995 heeft het kasteel gefungeerd als decor voor de film ‘Braveheart’, het historische filmdrama met Mel Gibson. Het gebouw is indrukwekkend, maar vooral het uitzicht vanaf boven bij de kantelen is echt prachtig; je hebt hier zicht over de rivier en de groene omgeving.
Na het bezoek aan het kasteel bezochten we de Causey Farm. De Murtagh familie heeft haar boerderij opengesteld voor het publiek, en je kan hier aan verschillende activiteiten deelnemen. Zo ervaar je het beste van de Ierse cultuur en het leven op het Ierse platteland; van traditionele muziek en dans, tot het melken van de koeien, het schapen hoeden tot aan het broodbakken. Aansluitend bezochten we de Listoke Distillery, waar we onze eigen gin mochten maken en proeven.

De volgende dag zijn wij naar Knowth gegaan. Knowth is een monument uit de steentijd en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Brú na Bóinne is de verzamelnaam voor deze bijzondere prehistorische monumenten. Het bekendst zijn de drie spectaculairste vindplaatsen van de vallei, Newgrange, Knowth en Dowth. Het complex is ongeveer 5200 jaar geleden gebouwd (3200 B.C.) waardoor het ouder is dan Stonehenge en de piramides van Gizeh. Zeer bijzonder was het bezoek aan Newgrange. Een dag in het jaar is een bezoek hier extra speciaal; op 21 december – de dag van de winterzonnewende – valt er een lichtbundel het monument binnen door een nauwkeurig geplaatst venster bij de ingang van de gang. De bundel vormt een pad van licht helemaal tot aan de grafkamer in het midden.

Vervolgens hebben wij genoten van een rondleiding in de Slane-distilleerderij die is gebouwd in de omgeving van graanopslagplaatsen van het aangrenzende Slane Castle. Leuk om te zien hoe de Ierse whiskey hier wordt gemaakt.

Na ons bezoekje aan de distilleerderij zijn wij doorgegaan naar the Hill of Uisneach, een van de meest gekoesterde en meest mysterieuze historische attracties van Ierland. Gelegen tussen de steden Athlone en Mullingar, was het de oude zetel van de koningen van Meath.

Athlone heeft een prachtig kasteel uit de 13e eeuw. Het werd gebouwd om de oversteekplaats op de rivier de Shannon te verdedigen. Elementen van het oorspronkelijke kasteel zijn nog steeds te zien. Met een interactief programma wordt er het verhaal van het kasteel verteld.

Clonmacnoise is een vroegchristelijke locatie die halverwege de 6e eeuw werd gesticht door St. Ciarán, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Shannon. Je ziet hier de ruïnes van een kathedraal, diverse kerken, twee ronde torens en drie schitterende high crosses. Ze worden tegenwoordig beschermd tegen het wisselvallige Ierse weer in het uitstekende, bijbehorende Interpretive Centre. Op de oorspronkelijke locaties staan nu overtuigende replica’s. De bekendste is het vier meter hoge Cross of the Scriptures. Het zandstenen kruis is aan vier zijden kunstig bewerkt met ingewikkelde figuren."

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.


©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips