Zoek op land, regio of reis

×

Michelangeloreis, onder leiding van Josje van Oostrom...

Culturele reis | 11 dagen | Italië | 01 - 11 september 2022

Michelangelo, een van de grootste kunstenaars, niet alleen van zijn eigen tijd, maar die er ooit heeft bestaan. Gedurende deze 11-daagse reis naar Milaan, Florence en Rome maakt u uitgebreid kennis met de werken van Michelangelo. U verblijft in hotels gelegen in het centrum van Milaan, Florence en Rome. In de steden is er geen transport nodig; de excursies worden grotendeels te voet afgelegd.

Vanaf 2499,- p.p. Boek nu!
Met vertrek op 01/09/2022
O.B.V. 2 personen
Accommodaties
Kamers
Sfeerbeeld reis

Reisinformatie...

Reisinfo

Culturele groepsreis | 11 dagen | Italië | 01 - 11 september 2022

Het leven en de werken van Michelangelo. Gedurende deze reis bezoeken we Milaan, Florence en Rome en maken we uitgebreid kennis met de werken van Michelangelo. Behalve de werken van Michelangelo zelf zullen we ook op zoek gaan naar zijn inspiratiebronnen, voor zover deze zijn aan te wijzen. We beginnen de reis in Milaan waar zich zijn laatste beeldhouwwerk bevindt waar hij tot enkele dagen voor zijn dood aan werkte.
Aansluitend vervolgen we onze reis naar Florence waar zich de meeste werken van Michelangelo bevinden. Niet zo vreemd als men bedenkt dat hij daar het grootste gedeelte van zijn jeugd heeft doorgebracht. Later verbleef hij lang in Rome om voor Pauzen en andere hoogwaardigheidsbekleders te werken, soms ook tegen zijn zin. Hij wilde graag terug naar Florence, zijn geboortegrond. Dit laatste is strikt genomen niet helemaal correct, want eigenlijk was Michelangelo afkomstig uit Caprese, een klein plaatsje in de buurt van Arezzo.

Rond zijn twaalfde nam zijn vader hem mee en verhuisden ze naar Florence. Daar kwam Michelangelo op 13-jarige leeftijd in de leer bij Domenico Ghirlandandaio, in die tijd een van de belangrijkste schilders van de stad, met een groot atelier. Een jaar of wat later werd Michelangelo uitgenodigd om in de beeldentuin van de Medici te komen studeren en werd hij ook opgenomen in de familie van Lorenzo de Medici, vanwege zijn uitzonderlijke talent. In deze tijd ontstonden zijn eerste kunstwerken.

Gedurende deze reis wordt u begeleid door drs. Josje van Oostrom. Josje is afgestudeerd op een verloren gegaan werk van Michelangelo en de invloed die het op andere kunstenaars heeft gehad. Zij heeft jarenlang Michelangelo cursussen en lezingen verzorgd bij Volksuniversiteiten. Josje heeft reeds vele reizen begeleid en is woonachtig geweest in Rome, Florence en Ligurië.

Route in het kort

Dag 1: Vlucht Amsterdam - Milaan
Dag 2: Milaan
Dag 3: Milaan - Florence
Dag 4: Florence
Dag 5: Florence
Dag 6: Florence
Dag 7: Florence - Rome
Dag 8: Rome
Dag 9: Vaticaanstad
Dag 10: Rome
Dag 11: Vlucht naar Nederland

Voorbereidende lezing voor vertrek

Voorafgaand aan deze reis staat er een voorbereidende lezing op het programma. Bij reservering informeren wij u over de datum.

Inclusief

- Vlucht Amsterdam-Milaan/Rome-Amsterdam, inclusief bagage
- Overnachtingen inclusief ontbijt
- Transfers en treintickets
- Begeleiding van Josje van Oostrom
- Locale gidsen
- Entreegelden en audiosets
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De lunches en diners
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- City taks, ter plaatse te betalen
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Vlucht en aankomst in Milaan

Rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Milaan. Bij aankomst op de luchthaven van Milaan is er vervoer geregeld naar uw hotel. Milaan, het oude Mediolanum, ligt in het hart van de Povlakte. Het is van oudsher een centrum van welvaart en cultuur. Tegenwoordig is Milaan de tweede stad van Italië en hoofdstad van het moderne Lombardije. De stad is vooral bekend als de stad van de haute couture en het wereldberoemde Teatro alla Scala.

Dag 2: Laatste beeldhouwwerk en Laatste Avondmaal

Ontbijt in het hotel.
Stadswandeling Milaan
We starten onze reis in Milaan waar we de Pieta Rondanini gaan bewonderen. Dit bijzondere beeldhouwwerk bevindt zich in het Castello Sforzesco: Michelangelo werkte eraan tot enkele dagen voor zijn dood en het getuigt dan ook van een ingetogen spiritualiteit. In Milaan bevindt zich ook het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci, zijn grote concurrent. Uiteraard zullen we dit unieke fresco van deze andere grote genie gaan bekijken.

Dag 3: Van Milaan naar Florence

Ontbijt in het hotel.
Stadswandeling Florence
Vanuit het hotel rijden we naar het station en aansluitend reizen we met de trein naar Florence, de bakermat van de renaissance en de plek waar Michelangelo zijn jeugd doorbracht. Bij aankomst in Florence worden we per bus naar het hotel gebracht. Na de incheck in het hotel gaan we vanmiddag de stad verkennen en maken een stadswandeling richting Oltrarno, naar de overkant, naar de Santo Spiritokerk om het bijzondere crucifix uit de jeugdjaren van Michelangelo te bekijken wat hij maakte als dank voor de prior omdat hij daar in het geheim ’s nachts lijken mocht ontleden. Onderweg zien we al wat highlights van Florence, zoals De Dom en Piazza della Signoria met de kopie van de David.

Dag 4: Michelangelo’s jeugd

Ontbijt in het hotel.
Stadswandeling Florence
Vandaag staat in teken van Michelangelo’s jeugd. We vertrekken te voet vanaf ons centraal gelegen hotel en maken kennis met onze gids. We wandelen richting Casa Buonarotti waar zich twee jeugdwerken bevinden: de Slag van de Kentaurs en de Madonna della Scala. Na een koffiepauze vervolgen we onze weg naar het Bargello, het Renaissancebeeldenmuseum, met van Michelangelo’s hand de Bacchus, de Apollo/David, de Tondo Pitti en Brutus. Daarnaast vinden we hier beeldhouwwerken van onder andere Donatello -zijn grote voorbeeld- en van Bertoldo di Giovanni -zijn leermeester- in de beeldentuin van de Medici. We wandelen langs het Palazzo Medici-Riccardi, de plaats waar hij enige jaren aan het hof van Lorenzo de Medici verbleef.
Aansluitend heeft u vrije tijd om te lunchen. In de namiddag wandelen we naar de Accademia waar we niet alleen zijn meest beroemde beeld, de echte David, gaan bekijken maar tevens het onafgewerkte beeld ‘Slaven’.

Dag 5: Beeldhouwer, schilder & architect

Ontbijt in het hotel.
Stadswandeling Florence
Vandaag bezoeken het beroemde Uffizi museum waar we Michelangelo's kleine schilderij de ‘Heilige Familie' (Tondo Don) bekijken. We vinden hier tevens een prachtige collectie met onder andere beroemde werken van Botticelli en van tijdgenoten als Leonardo da Vinci.
We eindigen de ochtend bij de Medici-kapellen waar zich in de Nieuwe Sacristie de unieke beeldengroepen ‘Dag en Nacht’ en ‘Avondschemering en Dageraad’ bevinden. Na de lunch vervolgen we onze weg naar de Biblioteca Laurenziana om kennis te maken met de architect Michelangelo. Hij ontwierp hier de trap/vestibule en de bibliotheek. Uiteraard zullen in Rome zijn schilder- en architectonische capaciteiten uitgebreid aan de orde komen.

Dag 6: Late werken van Michelangelo

Ontbijt in het hotel.
Stadswandeling Florence
Vandaag concentreert alles zich in hart van het centrum van Florence. We bezoeken het Piazza della Signoria waar we zien hoe de David zich verhoudt tot de navolgers en in het Palazzo Vecchio vinden we het late Manieristische beeld ‘de Overwinning' en komt de geschiedenis van het fresco van 'de slag van Cascina’ tot leven. Na de koffie vervolgen we onze weg naar de Dom waar u ontdekt hoe ingenieus de koepel van Brunelleschi in elkaar steekt en hoe dat Michelangelo inspireerde bij de koepel die hij voor de Sint Pieter in Rome heeft ontworpen. We bezoeken het Museum van de Dom om een late 'Pieta' te bekijken. Na de lunch bezoeken we tenslotte de Santa Croce kerk om zijn Grafmonument te zien en uiteraard ook de andere hoogtepunten die daar te zien zijn.

Dag 7: Van Florence naar Rome

Ontbijt in het hotel.
Vandaag heeft u vrije tijd om te winkelen en bij te komen van alle Florentijnse hoogtepunten. Optioneel kunnen we in de ochtend nog gezamenlijk de kerk Santa Maria Novella bezoeken waar zich onder andere de prachtige frescocyclus bevindt van Domenico Ghirlandaio, zijn leermeester.
De bus brengt ons naar het station en per trein reizen we naar Rome. Aangekomen in Rome brengt de bus ons naar het hotel.

Dag 8: Magisch & inspirerend Rome

Ontbijt in het hotel.
Stadswandeling Rome
We beginnen de dag met een stadswandeling onder leiding van een Nederlandstalige gids waarbij we onder andere het Pantheon bezoeken, het prachtige gebouw uit de Oudheid waarvan de koepel Michelangelo en zijn voorganger Brunelleschi -die de Domkoepel in Florence ontwierp- zeer inspireerde. Uiteraard ziet u ook het Colosseum (buitenkant) en wandelen we over het Capitoolplein wat door Michelangelo is ontworpen. Daarnaast bezoeken we twee kerken waar zich werken van Michelangelo bevinden: de Santa Maria Sopra Minerva met het beeldhouwwerk 'herrezen Christus' en de San Pietro in Vincoli met het indrukwekkende Mozesbeeld en 'Lea'. Deze waren oorspronkelijk onderdelen van het grafmonument voor Julius II, waartoe ook 'de Slaven' behoorden.

Dag 9: de Sint Pieter en het Vaticaan

Ontbijt in het hotel.
Vandaag staat compleet in het teken van de Sint Pieter en het Vaticaan.
De bus brengt ons naar Vaticaanstad. We beginnen bij de Sint Pieter waarvan Michelangelo de prachtige koepel heeft ontworpen. Binnen staat het ‘Pieta’ beeld waarmee zijn bekendheid in Rome al op vroeg op gang kwam. Uiteraard bewonderen we ook de rest van het indrukwekkende geheel zoals onder andere het Baldakijn van Bernini. Lunchen doen we of in het Vaticaan of ergens buiten in de buurt. Vanmiddag staat het Vaticaancomplex op het programma met als absolute hoogtepunt de Sixtijnse Kapel met haar indrukwekkende plafondschilderingen welke in ruim drie jaar tijd bij elkaar geschilderd werden. Op de achterwand schilderde Michelangelo enkele decades, later het ‘Laatste Oordeel’. In de Capella Paolina bevinden zich van zijn hand ook nog de ‘kruisiging van Petrus’ en de ‘bekering van Paulus’. In het Vaticaanmuseum zien we tevens enkele beelden die Michelangelo sterk hebben geïnspireerd zoals de 'Torso Belvedere'.

Dag 10: Rome

Ontbijt in het hotel.
Stadwandeling Rome.
Vanmorgen gaan we nog enkele architectonische werken welke door Michelangelo zijn ontworpen bekijken: de Porte Pia (de toegangspoort naar de stad) en we wandelen naar Palazzo Farnese waar enkele (kleine) onderdelen van Michelangelo's hand zijn. Onderweg zien we nog de Dioscuri uit de Oudheid, die hem tevens hebben geïnspireerd. We eindigen bij het Tempietto, een kleine prachtige tempel van tijdgenoot en rivaal Bramante.
De middag heeft u ter vrije besteding.

Dag 11: Terug naar Nederland

Ontbijt in het hotel.
Uw laatste dag in Rome. Vanuit uw hotel is er een transfer geregeld naar de luchthaven van Rome en aansluitend vliegt u terug naar Nederland.

Overnachtingen | 11-daagse cultuur reis

2 nachten Milaan, 4* hotel Windsor
4 nachten Florence, 4* hotel Ambasciatori
4 nachten Rome, 4* hotel International Palace

Vluchten

Deze reis wordt aangeboden inclusief vluchten vanuit Amsterdam:
Amsterdam - Milaan / Rome - Amsterdam

inclusief:
-1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
-1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
-Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

-Ruimbagage, 23 kilo

Culturele groepsreis

Onze culturele groepsreizen zijn bijzondere en op maat samengestelde programma’s, waarbij inhoud en bijzondere ontmoetingen centraal staan. Deze reizen worden begeleid door reisleiding, welke reeds jaren lang ervaring heeft in het begeleiden van reizen naar het buitenland. Door hun specialisatie geven zij de reis net dat stukje meerwaarde.

Op groepsreis met Style in Travel

Style in Travel Groepsreizen heeft de keuze gemaakt om bij onze groepsreizen (op inschrijving) een vaccinatieplicht in te stellen voor deelnemers en reisleiders. Tijdens (bus)excursies, lunches/diners en lokale bezoeken kan het zijn dat er een vaccinatie- of testplicht geldt vanuit onze partners. Dit stelt ons organisatorisch voor te grote uitdagingen en heeft ons doen besluiten tijdelijk alleen gevaccineerde deelnemers toe te laten op de groepsreizen op inschrijving. Wij hopen dat deze verplichting tijdelijk is en gedurende het seizoen misschien versoepeld kan worden.

Tijdens onze (groeps)reizen houden we ons aan de Nederlandse coronavoorschriften. Zijn de voorschriften op de bestemming in het buitenland strenger? Dan houden we ons aan de striktere regels.

Vanafprijzen

De genoemde vanafprijzen zijn, indien een vlucht opgenomen is in de reis, afhankelijk van de gekozen vertrekdatum, luchthaven en onder voorbehoud van wijzigingen van het vluchttarief gedurende het boekingsproces.

Programma

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.
Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Omdat wij u alle vrijheid bieden, is het voor ons vrijwel onmogelijk een routebeschrijving van plaats tot plaats te verstrekken. Er is ongelooflijk veel te zien, en voor ieder is er wat wils. Ons advies is dan ook: koop voor vertrek een goede wegenkaart of neem uw navigatiesysteem mee en schaf een uitgebreide reisgids aan om zo de mooiste plekjes te ontdekken.

Reisleiding

Josje van Oostrom

Gedurende deze reis wordt u begeleid door drs. Josje van Oostrom. Josje heeft onder andere in Florence gewoond en heeft daar gewerkt als reisleider en gids. Ruim 30 jaar geleden werd zij verliefd, niet op een Antonio of Roberto maar op Italië zelf; ze werd geraakt door de schoonheid in de kunst, de gebouwen, het landschap en later de taal, het ijs, het eten en de wijn. Na een jaar in Rome gewoond te hebben op haar 20e, keerde ze naar Utrecht terug om daar (deels) Italiaans & renaissance kunstgeschiedenis te studeren. Tijdens haar studie verbleef zij meerdere periodes in Florence aan het NIKI om onderzoek te doen, onder andere voor haar scriptie over een verloren gegaan werk van Michelangelo. Zij heeft later de Italiaanse sommelier (AIS) gevolgd. Josje is terug om ook in Nederland weer haar passie en kennis met u te kunnen delen.

Hotel Windsor Milaan

Hotel Windsor biedt comfortabele kamers, een tuin en een restaurant. Het hotel is centraal gelegen. De kamers beschikken over een zitruimte, een kluis en een badkamer met een haardroger, een badmuts en handdoeken. Iedere kamer in het hotel is ontworpen in een klassieke stijl. De kamers in het Windsor Hotel Milano hebben een televisie, een kluis en airconditioning. Alle kamers hebben zicht op de tuin.

Milaan, Florence en Rome...

Monique Meijer, manager Groups & Incentives

Milaan is de hoofdstad van de regio Lombardije en is tevens de tweede stad van Italië. Florence, gelegen in de regio Toscane, is één groot museum. De dom, diverse musea en de vele winkels nodigen uit voor een heerlijk verblijf in deze stad. Veel bezienswaardigheden in Rome liggen op loopafstand van elkaar. Ga shoppen in de beroemde winkelstraat Via dei Condotti en beklim de Spaanse Trappen. Gooi een muntje in de Trevi fontein en bezoek het indrukwekkende Colosseum. Slenter door de talloze straatjes en bewonder de vele fonteinen. In de gezellige wijk Trastevere vindt u vele restaurantjes en geniet van de echte Italiaanse keuken.

©2021 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips