Zoek op land, regio of reis

×

Naomi in Massa...

Cultuur, wijngaarden, bergen en strand: Massa heeft het allemaal

Tijdens mijn dag in Massa was dit alles binnen handbereik. De ochtend begon aan zee, waar het glinsterende water en de ochtendmist mij goedemorgen wensten. Vervolgens stond een bezoek aan de botanische tuin van de Apuaanse Alpen op de planning. Hiervoor moesten we ongeveer 40 minuten rijden. De omgeving veranderde snel van de kust naar de straten van het centrum van Massa en vervolgens naar beboste bergweggetjes, waar we typische oude Italiaanse dorpjes tussen de valleien, op heuvels en bergtoppen tegenkwamen.

Adembenemend uitzicht over de Alpen

Eenmaal bij de ingang van de botanische tuin nam een lokale gids ons mee naar het topje van de berg. Onderweg stopte ze vaak met volle passie om ons te vertellen over de flora en fauna die we tegenkwamen. Met een beetje klauterwerk bereikten we de top van de berg en werden we beloond met een adembenemend uitzicht over de omliggende Alpen, Massa, de marmerbergen van Carrara en de zee.

Het historisch centrum van Massa

Na een heerlijke lokale lunch in een berghut keerden we terug naar Massa. Onderweg reden we langs het prachtige middeleeuwse kasteel dat op een heuvel gebouwd is en uitkijkt over Massa. In Massa hebben we door het oude centrum rondgelopen waar historische gebouwen en monumenten te vinden zijn. Bijzonder is dat Massa tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere keren gebombardeerd is. Hierdoor zijn veel oude gebouwen beschadigd geraakt en vervangen of gerestaureerd. In de berg achter Massa is een bunker gebouwd waar de bewoners konden schuilen. De ingang hiervan is in de straten van het oude centrum te vinden en loopt ondergronds helemaal door tot onder het kasteel.

De dag afsluiten tussen de wijngaarden

Om de dag goed af te sluiten, keerden we terug naar de heuvels, maar in plaats van beboste heuvels en rotsachtige bergen bevonden we ons nu tussen de wijngaarden. Steile heuvels met tientallen rijen druivenplanten verwelkomden ons. Op een terras met uitzicht op zowel de wijngaarden, de zee als de Apuaanse Alpen genoten we van heerlijke, met de hand geteelde wijn. Niet te missen is de lokale delicatesse lardo di Colonnata: plakjes rugspek. Optimaal genieten!

Ik was verbaasd en verwonderd door alles wat Massa en haar omgeving te bieden heeft. Het is ongetwijfeld een verborgen parel die zich snel heeft genesteld op mijn lijstje van 'favoriete plekken in Italië'.

- Naomi Koblens, reisspecialist & product manager

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips