Zoek op land, regio of reis

×

Het Noorse Fjordengebied...

Een roadtrip van Oslo naar de westkust

door Henk Speelman, routespecialist

Noorwegen is het land van de vele prachtige fjorden. De kuststrook van duizenden kilometers herbergt honderden fjorden. Onze reis naar dit fjorden gebied herinneren wij ons nog als de dag van gister.
Wat is eigenlijk een fjord? Een fjord is een dal tussen de bergen die ontstaan is in de ijstijd door de geweldige dikke gletsjers. Deze gletsjermassa’s zorgden ervoor dat de dalen nog dieper werden dan de zeebodem. Een fjord kan wel tot 200 kilometer landinwaarts gaan en op sommige plekken wel 1.300 meter diep zijn. De bergen er om heen zijn ongeveer net zo hoog. Aan de kustlijn is een fjord soms maar 20 of 30 meter diep. Dat is de reden dat het landschap ons zo fascineert.

Oslofjord

Herma en ik (Henk) bezochten als eerste de Oslofjord. Oslo, de prachtige hoofdstad van Noorwegen, ligt aan dit weidse fjord. Nog niet met steile wanden, zoals aan de westkust, maar zeker de moeite waard.
Rondom de Oslofjord genoten wij van de Noorse cultuur. Veel opgravingen uit de bewogen Vikingtijd vonden wij terug in het Vikingskiphuset museum. Hier ligt het in 1879 opgegraven Vikingschip Gokstad. Dit is het meest complete gevonden Vikingschip. Van de Noorse schilderkunst genoten wij in het Munchmuseum (de Schreeuw van Munch) en heel bijzonder is het een bezoek te brengen aan het grootse Vigelandsparken. In dit park zagen wij ’s werelds grootse collectie beelden. 192 Beeldengroepen met in totaal 650 figuren ontworpen en gemaakt door Gustav Vigeland. Een geweldige beleving.
Het centrum van de stad ligt mooi aan de haven en naast het cultuur snuiven genoten wij hier van de tientallen restaurant, cafés en café terrassen. En heerlijke relaxte sfeer.

In Hamar is het leuk om een tussenstop te maken en te genieten van de Olympische sfeer. In zomer en winter wordt de grote skischans gebruikt. Een geweldig spektakel. Vergeet vooral niet om een mooie wandeling te maken over de Olympische langlauf-piste, boven bij de skischans. En breng een bezoek aan het grote ijsstadion: de Vikingschiphal, een omgekeerd Vikingschip

Naar de westkust

Via leuke plaatsjes zoals Lillehammer, Otta, Domas en Oppdal reden wij naar Trondheim. Wij genoten hier van de ongerepte natuur in dit Trollenpark.. In deze omgeving hebben wij met een gids op zalm gevist. Een aparte beleving, alleen al met het vissersgeluk kom je een heel eind. Trondheim is niet voor niets de Trollenhoofdstad. Wij hebben nog nooit zoveel trollen gezien, zowel binnen als buiten.

Wij verlieten Trondheim en reden richting de Westkust, het echte Fjorden gebied. Eén van de bekendste fjorden is de Geirangerfjord, met de Zeven Zuster watervallen, een geweldige afdaling naar het plaatsje Geiranger, waar ieder jaar honderden cruiseschepen voor één dag afmeren. Via een steile klim reden wij richting Stryn, in juni lag hier nog veel sneeuw. Onderweg was er zelfs de mogelijkheid om met een echte poolslee met husky’s ervoor een tocht door de sneeuw te maken. In Stryn bestaat de mogelijkheid om in de periode van eind mei tot eind juli te skiën. De tocht met de auto naar dit skigebied is al spectaculair.

Tussen het Sognefjord en het Nordfjord vind je de grootste gletsjer van het Europa: de Jostedalsbreen. Vanaf 1991 is het een Nationaal Park. Bij de Briksdalsbreen maakten wij met een ervaren gids een nooit meer te vergeten tocht naar en over de gletsjer. Uitgerust met een pikhouweel, ijzeren spikes onder je bergschoenen en gezekerd aan een touw voelden wij ons één met de natuur. Vermoeiend, maar enorm voldaan. Vind je dit te inspannend, om welke reden dan ook, er bestaat de mogelijkheid om met een elektrische “golf”car vanuit het dorp naar de gletsjers gebracht te worden en natuurlijk ook weer terug.

Flam

De volgende overnachting was in Flam. Dit plaatsje ligt aan de Aurlandsfjord. Dit fjord is een zijarm van de Sognefjord, de diepste en op één na langste ter wereld. Vanuit Flam kun je een cruise maken over de fjord, maar nog spectaculairder is de tocht met de elektrische trein over de spoorlijn Flåmsbana. Beide zijn een aanrader. De tocht is 20 kilometer lang en heeft een stijging van 865 meter. Eén van de steilste ter wereld! In het plaatsje Myrdal stapten we uit en zijn wij naar “beneden gelopen”. Een onvergetelijke tocht. Je kunt ook met de trein terug naar Flam. De natuur is verbluffend mooi. Diepe valleien, delen met sneeuw, woeste rivier de Flamselvi en prachtige watervallen. Bij de Kjofossen waterval stopt de trein en kun je prachtige foto’s maken. Om de ogen even rust te geven rijdt de trein nog door de Nali tunnel (1.320 meter lang).

Bergen

De laatste bestemming van deze reis: Bergen, de poort naar de wereld van de fjorden. Er is één beperking: het regent nog al eens. Een bekend Noors gezegde is dat de kinderen in Bergen geboren worden met een paraplu in de hand. Bergen is een gezellige stad met een prachtige haven en ligt tussen zeven grote bergen, die de stad bewaken. De naam Bergen is dus niet vreemd. Deze Hanze stad is gesticht in 1070. Een kleurrijke vismarkt aan de haven, waar wij ons geweldig vermaakten. Veel verse vis en see food, leuke terrasjes om al deze lekkernijen te nuttige. Een aanrader is “fersk sjokreps” of “fersk kreps”. Vooral de kade in de haven: ”de Bryggen” is wereldberoemd. Dit deel van Bergen is vandaag de dag een toeristische trekpleister geworden. Het is geweldig om tussen de 61 beschermde en fel gekleurde gebouwen te lopen en te genieten van deze handelshuizen, een paar souvenirs te kopen en helaas weer te denken aan de reis naar huis…….

Onze persoonlijke tips

- Zie het beroemde schilderij "De schreeuw" van Munch in het Munch Museum in Oslo;
- Wandel langs de beelden in het onovertroffen Vigelandsparken in Oslo;
- Bezoek het ijsstadion in Hamar: de Vikingschiphal;
- Maak een ritje met de spoorlijn de Flamsbana in Flam
- Ga met de Fløibanen omhoog en geniet van het uitzicht over Bergen
- Rij over de Trolstigveien van Andalsnes naar Valldal.

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips