Zoek op land, regio of reis

×

Dayle in Castillie en Leon...

De Werelderfgoedsteden van Castilië en León

In april (2024) ben ik op studiereis geweest naar Castilië en León. Dit was mijn eerste kennismaking met deze regio, en ik heb mijn ogen uitgekeken in de prachtige steden Salamanca, Zamora en León.

Levendig Salamanca

Ik vloog naar Madrid en ging met de bus naar Salamanca, waar de reis werd afgetrapt met een lunch bij Hacienda Zorita, een wijnhotel dat gevestigd is in een voormalig klooster met een eigen wijngaard.

Hierna reden we naar Salamanca, een levendige studentenstad met een indrukwekkend historisch stadshart. Op bijna iedere hoek staat een gebouw in Romaanse, gotische of renaissance stijl, waardoor de rijke geschiedenis van de stad goed bewaard is gebleven en zijn plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO heeft verdiend. Ik verbleef in hotel Abba Foseca op loopafstand van het centrum met uitzicht op de kathedraal.

Het Plaza Mayor is het hart van de stad en dateert uit de 18e eeuw. Vroeger werden hier stiergevechten gehouden, maar tegenwoordig is het de plek voor een drankje op het terras. De universiteit van Salamanca is de oudste universiteit van het land en een van de oudste van Europa. Op de gevel van de universiteit zit een kikker verstopt, en als je deze kunt spotten, brengt dat geluk. Ik moest even de tijd nemen, maar uiteindelijk heb ik hem gevonden. De kikker is het stadssymbool van Salamanca.

De kathedraal is versierd met eeuwenoude beeldhouwwerken, maar als je goed kijkt, kun je een moderne astronaut spotten. In de 15de eeuw werd begonnen met de bouw van de kathedraal. Ze konden natuurlijk niet zo ver in de toekomst kijken of dromen over astronauten. Deze is later toegevoegd aan het gebouw tijdens restauratiewerk. Om duidelijk te maken dat dit gedeelte van het gebouw is gerestaureerd, zijn ze verplicht om of materiaal te wisselen, waardoor er kleurverschil ontstaat, of een modern element toe te voegen. De astronaut is in 1992 om deze reden toegevoegd. We sloten de avond af met een diner bij een kampioen in het snijden van Iberische ham, die ons alles vertelde over deze ware kunst en het product.

De volgende dag heb ik Castillo del Buen Amor bezocht, net buiten Salamanca in Topas. Een 15e-eeuws kasteel in het Castiliaanse platteland dat gerestaureerd is tot hotel, waarbij de structuur en vele details nog precies zijn zoals eeuwen geleden. Het verhaal gaat dat het kasteel is vernoemd naar een van de voormalige bewoners, de Bisschop van Santiago, die hier verbleef met zijn geheime geliefde en daarom verstoten werd door de kerk. Ze produceren hier hun eigen wijn, en ik kan u vertellen dat die heerlijk smaakt op een rustig plekje in de tuin, met goed gezelschap en het zonnetje op je gezicht bij 30 graden.

Charmant Zamora

Mijn volgende stop was de charmante stad Zamora. Hier gingen we op stap met een gids. Ik verwachtte een rustig stadje, maar wat bruist het op vrijdagmiddag! Het bekendste gebouw is de kathedraal die dateert uit de 12e eeuw. Vlakbij het hoogste punt van de stad staat het kasteel van Zamora. Hier kun je door de kasteeltuinen wandelen en kunstwerken bewonderen van Baltasal Lobo. Vanaf de stadsmuren kijk je uit over de rivier Duero, die in Portugal uitmondt tot de bekende Douro-rivier. Aan de oevers van de Duero vind je een groep oude watermolens die de aandrijfkracht van het rivierwater gebruikten voor de productie van tarwebloem. Hier sliep ik in de Parador van Zamora, een 15e-eeuws paleis aan de Plaza de Viriato, centraal gelegen om de stad te ontdekken. Een bijzondere ervaring om in zo'n historisch gebouw te slapen.

Bruisend Léon

Op weg naar León stopten we bij Valbusenda Hotel Bodega & Spa, een luxe hotel gelegen in een rustige omgeving. Hier kregen we een rondleiding door het hotel en het wijnhuis, die we natuurlijk alleen konden eindigen met een wijnproeverij.

De laatste stop van de trip was León, waar ik verbleef in het Occidental León Alfonso V hotel. Tijdens de stadswandeling bezochten we de Parador van León, gevestigd in het 16e-eeuwse San Marcos-klooster. Deze parador is 2 jaar dicht geweest voor renovatie en nu net weer 2 jaar open. Het is sinds 1986 de thuisbasis van de Parador de León, een levend museum dat geschiedenis en moderniteit combineert. De kamers zijn modern en van alle gemakken voorzien voor een aangenaam verblijf. Gebouwd in de 12e eeuw. Als klooster en ziekenhuis voor pelgrims werd San Marcos later een van de belangrijkste hoofdkwartieren van de Orde van Santiago.

Aan de Plaza de San Marcelo staat Casa Botines, een werk van Antoni Gaudí uit 1891-1892. Hij bouwde dit woonhuis in opdracht van Joan Homs i Botinàs. Binnen herken je snel de kenmerkende elementen waar Gaudí om bekend staat, zoals de vele natuurlijke elementen en kleuren. We sloten de laatste avond af met een diner bij Restaurant El Camarote met een rooftopbar met uitzicht over de kathedraal. Een gezellige kleine plek om hoogtepunten van de reis te bespreken.

Met de hogesnelheidstrein naar Madrid

Op zondagochtend ging ik met de hogesnelheidstrein naar Madrid. Dit was echt ideaal voor als u geen huurauto meer nodig hebt. Met ongeveer 2 uur waren we op het treinstation van Madrid. We hadden ruime zitplaatsen, wifi, konden onze telefoon opladen en er kwam catering langs. Vanaf het treinstation had ik een transfer naar de luchthaven. Het idee is om het treintraject verder uit te breiden naar de luchthaven, maar daar was mijn bezoek nog te vroeg voor.

Toen collega's mij vroegen wat het hoogtepunt van de reis was, kon ik daar geen antwoord op geven. Iedere stad heeft zijn eigen karakter: het levendige Salamanca, het charmante en kleine Zamora en het bruisende León. Het was een korte en intensieve trip die zeker naar meer smaakt en waar ik de volgende keer iets meer mijn tijd wil nemen.

Hasta luego, Castilië en León!

- Dayle Heilijgers, reisspecialist

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips