Zoek op land, regio of reis

×

Reisinspiratie Zuidoost-Spanje...

Het Wilde Westen in Zuidoost-Spanje

door Birgitte Bosma

Wie heeft het begin van de Western klassieker “Once Upon A Time in the West” niet op zijn netvlies staan? Een afgelegen treinstation, drie mannen die zwijgend staan te wachten, het gezoem van een enkele vlieg en de wind die speelt met een piepend uithangbord……. Zo begint Sergio Leone, de grootmeester van de spaghettiwesterns, zijn populaire film. Wist u dat deze verbeelding van het Amerikaanse Westen, net als vele andere films uit deze tijd, is opgenomen in Zuid-Spanje? De enige woestijn van Europa, de woestijn van Tabernas, vormde het decor van vele kaskrakers. Een bezoek aan deze woestijn is een leuk uitstapje tijdens een verblijf in Alméria of Nerja!

Tijdens mijn reis langs de zuidoostkust van Spanje verblijven we 2 volle dagen in deze regio. Wij maakten deze reis in het voorjaar. Deze periode is zeker aan te bevelen. Niet alleen zijn de temperaturen nog aangenaam, ook staat de woestijn dan vol met bloemen en groene struiken. Een prachtig gezicht in het anders zo droge en kale landschap.

Vooral het landschap van de woestijn van Tabernas is spectaculair te noemen. Enorme rotspartijen, ravijnen en hellingen met okergele tinten en vooral ook prachtige vergezichten! De woestijn wordt doorkruist door tal van droge rivierbeddingen, maar in de ravijnen vind je ook natuurlijke bronnen. Een aanrader is de wandeling door de rivierbedding vlakbij het themapark Mini Hollywood. Het begin van de wandeling is meteen al spectaculair: langs een steile trap daal je af naar de bodem van de kloof. Wij wandelden ruim een uur door de kloof, een prachtige wandeling, langs unieke rotsformaties en hoge rotswanden. Elk moment verwacht je dat Clint Eastwood te paard aan de horizon verschijnt….

Voor wie het Wilde Westen zelf wil ervaren zijn er overigens ook drie themaparken, gebouwd rond de oude filmsets, die nog zeer herkenbaar zijn. Kijk voor je op reis nog maar eens naar “For a few dollars more” en herken in Mini Hollywood de oude saloon en de El Paso Bank. Deze toeristische themaparken zullen niet iedereen trekken. Maar ook voor wie in minder toeristische setting herkenbare filmlocaties wil bezoeken, biedt de regio veel mogelijkheden. Wij gingen bijvoorbeeld naar het slaperige plaatsje Albaricoques (locatie van de slotscene van A few dollars more) en naar de ruïne van Cortijo del Fraile (locatie van The good the bad and the Ugly). Deze fotogenieke boerderij kent overigens een dramatische – waargebeurde – geschiedenis. Op 22 juli 1928 vond er hier tijdens een bruiloft een gruwelijke moord plaats; een gebeurtenis die de beroemde Spaanse schrijver Federico Garcia Lorca inspireerde tot het schrijven van “De Bloedbruiloft”.

De ruïne ligt in het natuurgebied van Cabo de Gata, dat wat mij betreft een absolute aanrader is. Dit natuurgebied strekt zich uit langs de uiterste zuidoostkust. Oude wachttorens op deze strategische positie zijn er nog getuige van het verleden. Hier vind je een ruig achterland met prachtige panorama’s. De groene cactussen en gele lentebloemen steken er fel af tegen de rode heuvels. De kust is er vol met baaien en mooie zandstranden, De twee belangrijkste plaatsjes San José en Las Negras trekken vooral lokale toeristen. Hier bepalen de lokale vissers nog het beeld en zoeken de Spaanse families ’s avonds de kleine taverna’s op. En dat is wat deze regio voor mij zo uniek maakt; de combinatie van een prachtige, ruige natuur en de authentieke Spaanse sfeer…..daar kan geen Hollywoodfilm tegen op!

Mijn persoonlijke tips voor Zuidoost-Spanje
- Verblijf in de Parador de Nerja, vlakbij het gezellige centrum
- Zie de flamingo’s en andere trekvogels bij Las Salinas, Cabo de Gata
- Geniet van het uitzicht vanaf Mirador Desierto de Tabernas
- Maak de wandeling door de rivierbedding vanaf Mini Hollywood
- Lunch aan het strand van Las Negras
- Zie de ruïnes van Cortijo del Fraile

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.
©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips