Zoek op land, regio of reis

×

Reisinspiratie Detroit...

Detroit, Motor City USA

door Corrina Flink

Ondanks dat ik heel veel heb gezien van Amerika was ik nog nooit in Detroit geweest. Omdat de verhalen altijd zo wisselend waren wilde ik het graag met mijn eigen ogen zien en zelf beleven. Dus besloot ik na een rondreis in het diepe zuiden op de terugreis een stopover te maken in Detroit. Veel mensen weten het niet, maar je mag zo’n stopover vaak gratis maken.

Al snel merkte ik dat de geruchten over leegstaande gebouwen, armoede en criminaliteit in Motor City amper waar bleken te zijn en erg achterhaald. Detroit wordt niet voor niets de Comeback City genoemd. Ik vond het leuk, veelzijdig en veilig. De sfeer was prettig en de stad was mijns inziens weer helemaal terug van weggeweest. Het leeft weer!

Detroit voelde erg Amerikaans aan en wordt nog niet overspoeld door toeristen, wat soms ook prettig kan zijn. Daarnaast heeft het best veel bezienswaardigheden en leuke wijken. Eén van de meest levendige wijken vond ik Greektown, me veel barretjes en restaurantjes. Heel gezellig, zeker als er een wedstrijd is van de Detroit Tigers in het zeer nabijgelegen Comerica Park. Detroits oudste wijk Corktown vond ik de mooiste. Ook hier wordt het steeds hipper en levendiger, het is een populaire wijk bij de locals die hier allemaal graag willen wonen. Andere leuke delen van de stad vind ik Campus Martius Park (met ’s zomers een stadstrandje en in de winter een schaatsbaan), de Riverfront met uitzicht op Canada en de Eastern Market op zaterdag.

Ik heb dit allemaal op de fiets bezocht wat wel aangeeft hoe veilig Detroit momenteel weer is. Je kunt op verschillende plekken in de stad fietsen huren.

Daarnaast heb ik ook het Henry Ford Museum bezocht. Ik ben geen autoliefhebber maar heb er toch een paar uur doorgebracht en kan ik iedereen een bezoek aanraden. Je ziet alle Fords van door de jaren heen, van de allereerste Model T tot de limousine waarin Kennedy is vermoord. Het meest indrukwekkende vond ik de originele bus waarin Rosa Parks haar plekje niet wilde opgeven in Montgomery, Alabama. Je kan zelfs op haar plaats zitten, je mag de bus gewoon in.

Als muziekliefhebber moest ik natuurlijk naar Motown, waar je een leuke en interessante tour krijgt met veel oude opnames. Super om op de plek te staan waar veel grote sterren zoals Marvin Gay, the Jackson 5 en Stevie Wonder hun hits hebben opgenomen.

Een van de meest bijzondere attracties is het Heidelberg Project, een soort openluchtmuseum maar dan anders. Het werd gemaakt door Tyree Guyton en zijn opa, die in de jaren 80 besloten de leegstaande vervallen panden in “hun” Heidelberg Street om te bouwen tot kunstwerken. Tyrees’ opa was helemaal voor, omdat hij niet wilde dat zijn kleinzoon in bende gerelateerde activiteiten terecht zou komen vond hij dit een mooie afleiding. De huizen werden kleurrijk beschilderd en met de meest vreemde voorwerpen gedecoreerd. Een straat die eerst als onveilig werd bestempeld, trok nu ineens toeristen en dat nu al meer dan 30 jaar. Ik vond het heerlijk om hier even rond te struinen, foto’s te maken en een praatje te maken met Tyree – die hier bijna iedere dag te vinden is. Ik hou wel van dit soort vreemde attracties die een stad net dat beetje extra karakter geven.

Detroit is sowieso een walhalla voor fotografen. Al vind je de verlaten gebouwen niet meer in de binnenstad, rijd een klein stukje verder en je kunt je artistieke hart ophalen in de straten met leegstaande huizen, kerken, scholen en andere gebouwen. Dan moet je alleen niet te lang wachten, want voor je het weet zijn die ongetwijfeld ook weer opgeknapt. Het gaat snel in Detroit!

Mijn persoonlijke tips voor Detroit
- Tijdens een tour met ‘Show me Detroit Tours’ maak je kennis met Detroit via echte locals die je alles over de stad kunnen vertellen
- Maak een ritje met de People Mover; voor $0,75 kun je alle dertien stations af en krijg je een goed beeld van de stad
- Bezoek Belle Isle, een eiland in de Detroit River
- Bekijk de vele muurschilderingen in de stad, met name rond de Eastern Market
- Ga voor het mooiste uitzicht naar het GM Renaissance Center
- Foto’s van de skyline maak je op Hart Plaza en vanuit de People Mover

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips