Zoek op land, regio of reis

×

Reisinspiratie Zwitserland...

Mijn tips voor uw reis naar Zwitserland

door Henriëtte Korthals Altes

"Als kind waren mijn eerste buitenland-vakanties naar Zwitserland. Mijn ouders waren geen strandmensen en voor mijn moeder, met een kwetsbare gezondheid, was de berglucht geweldig: in de winter skiën in Davos, in de zomer naar de meren, waar de bergen altijd dichtbij zijn. Later heb ik nog veel andere mooie plekjes in Zwitserland ontdekt.

Davos is een grote, mondaine plaats, maar ook levendig en gezellig met een enorm aanbod aan activiteiten. Vanaf het dorpscentrum vertrekken verschillende bergbanen. De meeste mogelijkheden biedt de Parsennbahn: in 20 minuten ben je in het uitgestrekte Weissfluhjoch/Gotschna-gebied met talrijke wandelroutes; in de zomer kan je op een hoogte naar de Gotschnagrat boven Klosters wandelen, de kabelbaan naar het dal nemen, het sfeervolle Klosters ontdekken en met de trein terug naar Davos.

Ook kan je in Davos de beroemde Glacier Express of Bernina Express nemen om een dag te genieten van een spectaculaire treinroute.

Een kleiner, echt traditioneel Zwitsers dorp is Grindelwald in het Berner Oberland. Het ligt in een groen dal, tegen de machtige steile wand van de Eiger. In Berner Oberland, het hart van Zwitserland, is het landschap lieflijk met alpenweiden, bossen, bergmeren, zonnige dalen en – afgezien van het imposante drietal Eiger, Monch en Jungfrau – niet zo steil. Heerlijk om te wandelen, mountainbiken of huur een e-bike! Is het een dag minder goed weer? De hoofdstad Bern en heel officieel de Bundes hoofdstad, op ruim 1 uur tijden, is zeker de moeite waard; het heeft een sfeervol historisch centrum met verschillende interessante musea. Aan de rand van de stad ligt het in 2005 geopende Paul Klee Zentrum, gewijd aan Paul Klee en andere 20e eeuwse kunstenaars; het spectaculaire gebouw is een ontwerp van Renzo Piano.

Het echte hooggebergte vind je in Saas-Fee en Zermatt, in het kanton Wallis. In Saas-Fee, op ruim 1700 m. hoogte, word je omringd door maar liefst 13 “’vierduizenders”, waaronder de huisberg Dom, ruim 4.500 m. hoog. Met de bergbanen kan je comfortabel tot boven 3.000 m. komen en genieten van het schitterende panorama en uiteraard wandelroutes.

Wandelpaden en afstanden worden zoals overal in Zwitserland uitstekend aangegeven en zijn altijd betrouwbaar, maar laat je – zeker in het hooggebergte – goed adviseren over haalbaarheid en weersomstandigheden, die snel kunnen veranderen. Bij de hotelreceptie kunnen ze je meestal goed helpen en anders bij het verkeersbureau ter plaatse. Zelf heb ik vaker een georganiseerde bergwandeling gedaan met gids, die worden regelmatig aangeboden door het verkeersbureau of hoteliers ter plaatse.

Voor een klein bedrag kan je je aanmelden, je loopt dan een mooie route in een groepje o.l.v. een lokale gids die de omgeving als zijn duimpje kent en van alles weet te vertellen, wel zo relaxed.

In het zomerseizoen organiseren de bergdorpen veel activiteiten: bezoek aan een kaasmakerij, folklore avonden, zomerconcerten in de kerkjes enz. Informeer bij aankomst naar het programma (de hotels hebben meestal alle info), dan weet je meteen of er tijdens je verblijf iets bij zit dat je graag wilt doen.

Reis je naar het zuiden via de Gotthardtunnel, dan kom je in Tessin, oftewel Ticino, Italiaanse Zwitserland. Ook dit kanton heeft een heel eigen karakter. Lugano, aan het gelijknamige meer, is een levendige en sfeervolle stad, omringd door subtropische vegetatie. Hier zit je bijna letterlijk met 1 been in Italië, tussen het Comomeer en Lagio Maggiore. Neem de kabelbaan naar Monte Bre en geniet van het geweldige uitzicht; ook een uitstapje naar de oude Tessiner stadjes Bellinzona en Locarno is beslist aan te raden. Door het milde klimaat is Lugano ook in de nazomer en herfst een prima bestemming. Naast cultuur, gezelligheid en Italiaanse sfeer is er een grote keuze aan wandelroutes, zowel in de bergen als in de bossen, zoals de “chestnut trail”, extra mooi met de kleuren in najaarstijd.

Last but not least…het Meer van Geneve, oftewel Lac Leman, zoals men in Frans Zwitserland zegt. Dit uitgestrekte meer vormt de natuurlijke zuidwestgrens tussen Zwitserland en Frankrijk.

Montreux aan de oostkant van het meer is een prima uitgangspunt: hier geniet van je van een fantastisch uitzicht op de besneeuwde Alpen aan de overkant en de spitse pieken van de Dents du Midi. Je kunt relaxen aan de promenade, zwemmen bij een van de meerstrandjes , watersporten of een boottocht maken naar het Franse Evian.

Niet te missen: de stad Lausanne, op een half uur tijden van Montreux (of ruim 20 minuten per trein), één van mijn favorieten. De oorsprong gaat terug naar de Romeinse tijd, het huidige Lausanne is een sfeervolle en gezellige universiteitsstad, waar ook Zwitserland’s meest gerenommeerde hotelschool gevestigd is. Dwaal door de oude straatjes rondom de kathedraal, geniet van de parken, wandel naar Ouchy, de wijk aan het meer, waar je het Olympisch Museum vindt (beslist een bezoek waard), maar ook fin-de siecle hotels zoals het Hotel d’Angleterre, waar ooit Lord Byron zijn gedicht “prisoner of Chillon” schreef (geinspireerd op het Chateau du Chillon, vlakbij Montreux). Sluit je dag af op een terras aan het meer; verse vis uit het meer met een goed glas Fendant (Zwitserse witte wijn) is zeker niet te versmaden! "

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips