Zoek op land, regio of reis

×

Reisinspiratie Baltische Staten...

Mijn fly-drive door Estland, Letland en Litouwen

door Robbert van Goethem

Je denkt er misschien niet zo snel aan; de Baltische Staten. Het is zo’n bestemming waarbij je (ik in ieder geval) niet zo snel denkt. Sterker nog! Het zijn drie bestemmingen, want de Baltische Staten omvangen natuurlijk Estland, Letland en Litouwen. Drie verschillende landen met ieder een eigen karakter.

Een aantal jaar geleden kwam ik aan in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Eerlijk gezegd had ik van te voren geen verwachtingen; ik liet het op me af komen. Dat is misschien iets wat ik iedereen kan adviseren bij het maken van een reis naar een (voor jouw) nieuwe bestemming. Je wordt dan namelijk altijd positief verrast. Vilnius is een uitstekende eerste bestemming om je reis door de Baltische Staten te beginnen. Het is een stad die zich snel ontwikkelt als je de geschiedenis een beetje leert kennen. Het ademt nog echt het Sovjet tijdperk. Het historische centrum kenmerkt zich weliswaar door Gotische en Barokke gebouwen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook het oude KGB museum bezoeken en je ziet overal nog de Sovjet stijl van bouwwerken. Stap in een traditionele trolleybus en leer de stad kennen op een bijzondere manier. Op 30 minuten rijden van Vilnius kun je het fort van Trakai bezoeken. Een middeleeuws bouwwerk gelegen op een klein eiland en zeker de moeite waard. In de omgeving zijn er traditionele restaurants waar je heerlijke gerechten kunt proeven.

Op de route naar Riga, de hoofdstad van Letland, kan ik een bezoek aan het paleis van Rundale aanbevelen. En trouwens, indien je tijd overhebt, bezoek ook Kaunas voor bijvoorbeeld de lunch. Bedank me later maar. Terug naar het paleis van Rundale. Het is fantastisch om rond te lopen in zo’n indrukwekkend paleis. Je gaat terug in de geschiedenis en ziet hoe het er nog tot 100 – 150 jaar geleden aan toe ging. Bij aankomst in Riga merk je al dat dit een andere stad is dan Vilnius. Je bent in een ander land, maar toch ook in een iets andere cultuur terechtgekomen. Riga staat vol met indrukwekkende gebouwen, maar in een andere stijl dan in Vilnius. Hier zijn de kenmerken; Jugendstil en Art Nouveau. Riga is een grote stad, maar wel overzichtelijk. Het is iets meer toeristisch dan Vilnius, maar nog niet te druk. Zeker in het oude centrum is het makkelijk navigeren en je vindt er veel indrukwekkende gebouwen, mooie parken en gezellige terrasjes. Mijn tip; ga ook de grote rivier over en bekijk de oude houten arbeiderswoningen en het vrijheidsmonument. Indien je tijd over hebt, ga dan naar het kustplaatsje Jurmala. Het is een badplaats waar met name rijke Russen hun vakantiehuis hebben, maar mede daardoor ook sterk ontwikkeld, rustgevend en gezellig.

Op weg naar Tallinn, de hoofdstad van Estland, kan ik een stop in Parnu aanbevelen. Ook een badplaats, maar in een andere stijl dan Jurmala. Het is een hanzestad, kent een lange geschiedenis en doet middeleeuws aan. Weer heel anders dan de dorpen in Letland en Litouwen. Bij de eerste kennismaking met de lokale bevolking in Estland zul je merken dat de taal anders is dan in de andere landen. Waar Letland en Litouwen meer Poolse en Russische invloeden heeft, is het in Estland voornamelijk Scandinavisch. Estland geeft je wellicht ook iets meer herkenbaarheid, meer Westers dan Oost-Europees. Tallinn is wederom een indrukwekkende stad, en vooral met Middeleeuwse invloeden. Het is er wel meer toeristisch, dan in de andere twee steden die ik genoemd heb. Al dan niettemin dé beste afsluiter van een reis door de Baltische Staten. Tallinn zal u namelijk verbazen. Tallinn ligt aan een baai van de Finse Golf. Tallinn heeft twee verschillende delen, de moderne stad en de historische binnenstad. Je loopt het oude centrum binnen via de hoofdingang met twee indrukwekkende Middeleeuwse torens. Het toerisme is de laatste jaren sterk gegroeid, waardoor er veel gezellige terrassen in de straten en op de pleintjes te vinden zijn. Het stadhuisplein en de Nevski kathedraal en het fort van Toompea zijn aanraders om te bezoeken. Vanaf de bovenstad kun je genieten van een mooi uitzicht! Buiten het oude centrum is een bezoek aan het Kadriorg Paleis een aanbeveling.

Kortom, denk een keer aan een fly-drive door de Baltische Staten.


Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.


©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips