Zoek op land, regio of reis

×

Reisinspiratie Baltische Staten...

Mijn fly-drive door Estland, Letland en Litouwen

door Colinda Klijn

Je denkt er misschien niet zo snel aan; de Baltische Staten. Het zijn drie bestemmingen, want de Baltische Staten omvangen natuurlijk Estland, Letland en Litouwen. Drie verschillende landen met ieder een eigen karakter.

Wij vlogen naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Historisch Vilnius is één van de grootste middeleeuwse steden en heeft dan ook een plekje op de UNESCO werelderfgoedlijst. Struinend door de straatjes ontdek je deze stad eenvoudig te voet, beklim de trappen naar de Gediminastoren en verken één van de honderd kerken. Ook het artistieke Užupis is een bezoek waard. Indrukwekkend was het Museum of Occupations and Freedom Fights, wat gevestigd is in het voormalig KGB hoofdkwartier en je meer leert over de onderdrukking van de Nazi’s en Sovjets. Verder reden wij naar Trakai met zijn kleurrijke huizen en natuurlijk het Trakai-kasteel. Het kasteel ligt op een eilandje in een sprookjesachtige omgeving. Je kan hier wandelen over de brug naar het kasteel en het kasteel bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om een boottocht te maken over het meer. We bezochten de Heuvel van Kruisen, een bedevaartsoord, op weg naar onze volgende bestemming Nida. Nida ligt op de Koerse Schoorwal en is per ferry te bereiken. Het is een klein dorp, met karakteristieke houten huisjes, wat in de zomer bloeit door het toerisme en dat is met de hoge duinen, de dennenbossen en de mooie kustlijn niet verwonderlijk. Wij hebben hier een lange fietstocht gemaakt naar het gezellige Juodkrante waar wij de heksenheuvel bezochten, een soort houten beelden tentoonstelling.

Op de route naar Riga, de hoofdstad van Letland, kan ik een bezoek aan het paleis van Rundale aanbevelen. En trouwens, indien je tijd overhebt, bezoek ook Kaunas voor bijvoorbeeld de lunch. Terug naar het paleis van Rundale. Het is fantastisch om rond te lopen in zo’n indrukwekkend paleis. Je gaat terug in de geschiedenis en ziet hoe het er nog tot 100 – 150 jaar geleden aan toe ging. Bij aankomst in Riga merk je al dat dit een andere stad is dan Vilnius. Je bent in een ander land, maar toch ook in een iets andere cultuur terechtgekomen. Riga staat vol met indrukwekkende gebouwen, maar in een andere stijl dan in Vilnius. Hier zijn de kenmerken; Jugendstil en Art Nouveau. Riga is een grote stad, maar wel overzichtelijk. Het is iets meer toeristisch dan Vilnius, maar nog niet te druk. Zeker in het oude centrum is het makkelijk navigeren en je vindt er veel indrukwekkende gebouwen, mooie parken en gezellige terrasjes. Mijn tip; ga ook de grote rivier over en bekijk de oude houten arbeiderswoningen en het vrijheidsmonument. Indien je tijd over hebt, ga dan naar het kustplaatsje Jurmala. Het is een badplaats waar met name rijke Russen hun vakantiehuis hebben, maar mede daardoor ook sterk ontwikkeld, rustgevend en gezellig.

We reizen door naar Sigulda, hier bezochten we de middeleeuwse burcht Turaida en bewonderen het uitzicht over het Nationale Park Gauja. Ook ontdekten we het nieuwe kasteel van Sigulda met zijn neogotische stijl. De omgeving leent zich dan ook voor prachtige wandelingen en andere sportieve activiteiten.

Tartu is onze eerste stop in Estland, een fijne compacte stad. Bij de eerste kennismaking met de lokale bevolking in Estland zul je merken dat de taal anders is dan in de andere landen. Waar Letland en Litouwen meer Poolse en Russische invloeden heeft, is het in Estland voornamelijk Scandinavisch. Estland geeft je wellicht ook iets meer herkenbaarheid, meer Westers dan Oost-Europees. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door universiteitsgebouwen, restaurants en cafés. Raekoja Plats is het hoofdplein van de stad en te herkennen aan de roze kleur. Hier vindt je de fontein van de kussende studenten en kan je de kerk ruïne beklimmen.
Tartu is ook de Culturele hoofdstad van Europa in 2024.

Tallinn is wederom een indrukwekkende stad, en vooral met Middeleeuwse invloeden. Het is er wel meer toeristisch, dan in de andere twee steden die ik genoemd heb. Al dan niettemin dé beste afsluiter van een reis door de Baltische Staten. Tallinn zal u namelijk verbazen. Tallinn ligt aan een baai van de Finse Golf. Tallinn heeft twee verschillende delen, de moderne stad en de historische binnenstad. Je loopt het oude centrum binnen via de hoofdingang met twee indrukwekkende Middeleeuwse torens. Het toerisme is de laatste jaren sterk gegroeid, waardoor er veel gezellige terrassen in de straten en op de pleintjes te vinden zijn. Het stadhuisplein en de Nevski kathedraal en het fort van Toompea zijn aanraders om te bezoeken. Vanaf de bovenstad kun je genieten van een mooi uitzicht! Buiten het oude centrum is een bezoek aan het Kadriorg Paleis een aanbeveling.


Kortom, denk een keer aan een fly-drive door de Baltische Staten.

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips