Zoek op land, regio of reis

×

DE NEBBIOLO DRUIF...

Gabrielle vertelt over de nebbiolo druif...

Nebbiolista is een woord waar u vast nog nooit van gehoord heeft. Dat kan ik me wel voorstellen. Ik ook niet tot drie jaar terug.

Ooit bezocht ik in Londen een wijnbeurs genoemd 'Nebbiolo Day'. Het was ook precies één dag en de prachtige proefruimte stond vol wijn. Met in de hoofdrol de King of The Grapes, de nebbiolo. Walter Speller, Italiaanse wijnkenner bij uitstek, had in de aankondiging geschreven dat dit een waar walhallah zou zijn voor ....en nu komt het.... echte nebbiolista's. Dat woord klonk meteen als muziek in mijn oren. Sterker nog, als je zegt dat je een nebbiolista bent dan veronderstelt men dat je een instrument bespeelt. Zo voelt het ook wel een beetje.

Nebbiolo is een wonder en een echte terroir druif. In veel opzichten zeer verwant aan de pinot noir en kent ook veel raakvlakken met de sangiovese, twee andere druiven met heel veel fans. Steeds weer anders, verrassend, verbazend. Een allemansvriend? Ik dacht het niet. Het is een druif waar je kennis mee moet maken, zijn of haar karakter moet leren kennen, of karakters kan ik beter zeggen. En als je dan verliefd wordt dan ben je dat ook voor de rest van je leven. Zeg nou zelf, een druif die weinig kleur afgeeft - je kijkt vaak dwars door het glas heen - een zuurtje, aardig wat tannines, met een bittertje en toch al snel 13% en hoger....daar word je zo niet zo snel wild van. Maar al deze trekjes in combinatie met het stoere en ook delicate karakter maakt de nebbiolo tot een dijk van een druif.

Wanneer ontstond de liefde voor nebbiolo?

Als 'wijnjuf' ben ik in de gelegenheid om veel verschillende wijnen te proeven. Ik had al snel mijn voorkeuren voor bepaalde druiven. Pinot noir en nebbiolo voor rood en de riesling voor wit. Opvallend was dat juist de beginners onder de proevers moeite hadden met de nebbiolo. Je moet de druif leren kennen. Door mijn lessen over Italiaanse wijnen, alle bezoeken aan Italië en met name aan het Barolo gebied, was ik in de gelegenheid om beter kennis te maken met nebbiolo. De 'Proef Barolo' lessen die volgden waren meteen een succes. Het was elke keer een feestje om te zien hoe men met uitleg kon genieten van de nebbiolo. Wanneer u echt heel veel meer wilt weten en zelf een 'kenner' wil worden dan raad ik u aan mee te reizen naar Barolo.

Klik hier om gelijk naar ons reisaanbod te gaan.

©2023 Style in Travel - All Rights Reserved | De specialist op het gebied van fly-drives en roadtrips