Informatie over Rusland, dit ter voorbereiding van uw reis.

WAT NEEMT U MEE OP REIS
Een sterke, indien mogelijk, afsluitbare koffer. Het is altijd aan te raden de meest noodzakelijke zaken, bijvoorbeeld medicijnen in uw handbagage mee te nemen. Let u erop dat scherpe voorwerpen door de douane verwijderd zullen worden uit uw handbagage.

THEATERS IN RUSLAND
Uw Russische gids zal tijdens de eerste dagen van uw verblijf informeren of u belangstelling heeft voor het avondprogramma. Onder andere betreft dit een bezoek aan de wereldvermaarde theaters in Moskou en St. Petersburg, respectievelijk het Bolsjoi en Mariinsky (voormalig Kirov) theater. De theaters kunnen in bepaalde periodes gesloten zijn.

AANKOMST EN VERTREK
U dient in de aankomsthal een immigrationcard in te vullen, die met uw paspoort en uw visum door de douane wordt gecontroleerd. Vervolgens loopt u naar de bagageband. De procedure herhaalt zich op de terugreis.

ELEKTRICITEIT
De netspanning is net als in Nederland 220 volt. In de stopcontacten past de Nederlandse c.q. Eurostekker.

FOOIEN
Het geven van een fooi is in Rusland tegenwoordig even gangbaar als in Westerse landen.

HOTEL
Bij aankomst in het hotel worden uw paspoort met visum en de ingevulde immigratiekaart in ontvangst genomen door de receptie. De paspoorten worden uiteraard in veilige kluizen bewaard. In ruil hiervoor krijgt u een 'sleutelkaart'. De bewaking van het hotel kan u vragen uw pasje te tonen.

INENTINGEN
Op dit moment bestaat er geen vaccinatieplicht voor Rusland. Wij raden u aan, indien u hier vragen over heeft, uw huisarts of de GG & GD in uw woonplaats te raadplegen of kijk op www.ggdreisvaccinaties.nl. De adviezen lopen sterk uiteen. Afhankelijk van uw gezondheid kunnen tegenwoordig de volgende inentingen worden aangeraden:* D.T.P.-cocktail (tegen difterie, tetanus en polio)* gammaglobuline (tegen geelzucht en leveraandoeningen)

MEDICIJNEN
Wanneer u medicijnen meeneemt, dan liefst in de originele verpakking en in uw handbagage. Zorgt u ervoor dat u meer dan voldoende meeneemt op reis. Tevens raden wij u aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Voor het platteland wordt aangeraden om een antimuggenmiddel mee te nemen.

REISDOCUMENTEN
Voor reizen naar Rusland dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Wij adviseren u een kopie van uw paspoort bij u te dragen tijdens de reis. Voor de visumprocedure verwijzen wij naar de de aangegeven website.

REISLITERATUUR EN KAARTEN
Wij adviseren u contact op te nemen met reisboekhandel Pied a Terre te Amsterdam, www.piedaterre.nl

HET DAGPROGRAMMA
De gehele reis is tot in de kleinste details perfect geregeld. In Rusland gebeurt het met regelmaat dat het programma wordt gewijzigd. Uiteraard zorgt onze reisleider er voor dat alle programma onderdelen worden bezocht.

TIJDVERSCHIL
In Moskou en St.Petersburg is het 2 uur later dan in Nederland. Er is een zomertijd en een wintertijd, die op dezelfde datum ingaan als in Nederland.

VALUTA
Wij raden u aan om contante euro's in kleine coupures van € 10,- € 20,- en € 50,- mee te nemen. Hiermee kunt u het avondprogramma betalen en deze kunt u omwisselen voor roebels. Biljetten dienen niet-beschadigd te zijn. De entreegelden dienen contant in euro's te worden voldaan. Neemt u deze bedragen mee vanuit Nederland. U overhandigt ze aan de reisleiding.

VERZEKERINGEN
Voor het verkrijgen van uw visum dient u een bewijs af te geven dat u in Rusland verzekerd bent tegen ziektekosten. Wij verzoeken u het polisnummer van de (reis)verzekering en het telefoonnummer van de alarmcentrale in elk geval mee te nemen en bij u te dragen tijdens de reis.

WATER
Wij adviseren u het water dat uit de kraan komt niet als drinkwater te beschouwen. Op vele plaatsen is mineraalwater in flessen te koop.


Tijdens de reis zal de Russische Nederlandssprekende begeleider u alle verdere informatie verschaffen die u nodig heeft.